Landelijke Studenten Vakbond


Gezocht: de ergste huisbaas

Huisjesmelkerverkiezing van het jaar gaat weer van start

Utrecht, 5 november 2007 -- Op 6 november 2007 lanceren ROOD, de jongerenorganisatie van de SP en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) de 'huisjesmelker van het jaar'-verkiezing op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Rondom een echt huisjesmelker-huisje zullen de eerste studenten worden gevraagd of hun huisbaas toevallig dé huisjesmelker van het jaar is. De aftrap vindt plaats om 12 uur op het universiteitscomplex van de Erasmus.

ROOD, jong in de SP, en de LSVb willen met de verkiezing de woningnood onder studenten en de gevolgen daarvan op de kaart zetten. Gijsbert Houtbeckers, voorzitter van ROOD: Je ziet studenten vaak op kleine, veel te dure kamers wonen. Door het grote tekort aan kamers kunnen huisjesmelkers doen wat ze willen. De ergste profiteur van de woningnood onder studenten krijgt van ons een oneervolle prijs.

Lisa Westerveld, voorzitter van de LSVb: Volgens recent onderzoek van de LSVb is het vaak slecht gesteld met studentenkamers. Niet alleen betalen veel studenten te veel huur, ook de veiligheid van veel studentenhuizen laat te wensen over.

De komende weken gaan ROOD en de lidbonden van de LSVb door het hele land de straat op om huurders te vragen naar hun ervaringen met hun huisbaas. Huurders die worden uitgemolken door hun huisbaas kunnen hun klacht ook kwijt op de website van ROOD.

De huisjesmelkerverkiezing wordt voor het derde jaar georganiseerd. De winnaar van vorig jaar, mevrouw Chang uit Utrecht, bezat vele panden met te dure kamers die onveilig waren. Inmiddels is Chang aangepakt door de gemeente Utrecht. Omdat de er nog geen landelijke aanpak van huisjesmelkers in gang is gezet, blijven de LSVb en ROOD aandacht vragen voor dit probleem.

Noot,