Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Gemeenten moeten veiligheid gevels verhogen

05-11-2007

Gemeenten moeten eigenaren van flats aansporen om de veiligheid van hun gevels te onderzoeken. Vooral bij flats met gemetselde gevels en hoogbouw van voor 1980 kan de pui bezwijken, zeker bij zware storm. Dit schrijft de VROM-Inspectie in een rapport dat minister Vogelaar vandaag aan de Kamer heeft gestuurd.

De VROM-Inspectie roept gemeenten op om flateigenaren gevaarlijke gevels te laten renoveren. Gemeenten moeten er wettelijk op toezien dat gebouwen veilig zijn. In 2006 onderzocht de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de veiligheid van gevelbekleding na een aantal incidenten. Zo vielen in mei 2005 zware gevelplaten van het Hilton hotel in Rotterdam. In juli 2006 stortte een glasplaat uit het dak van een winkelcentrum in Leidschendam.
De VROM-Inspectie onderzocht 18 incidenten om meer inzicht te krijgen en concrete maatregelen op te kunnen stellen om de veiligheid te verbeteren. Volgens het rapport zijn de oorzaken van de incidenten divers. Nieuwe gebouwen met onveilige gevels blijken vaak onzorgvuldig ontworpen of de bouw ervan is gebrekkig uitgevoerd. Ook zijn niet de meest veilige materialen toegepast. Bij incidenten met oudere gebouwen bleken de gevels vaak aan het eind van hun levensduur.

Download


Zie het origineel


* Rapport VROM-Inspectie (pdf, 5,6 MB)

Meer informatie


* VROM-Inspectie