Gemeente Eindhoven

5 november 2007

Collegebesluiten

De belangrijkste openbare besluiten uit de vergadering van B&W van dinsdag 30 oktober.

Programma âmeedoen allochtone jeugd door sportâ

Het college heeft het projectplan âsports unitedâ vastgesteld en heeft ingestemd met de aanwending van de rijkssubsidie ten behoeve van dit plan. De bedoeling van het plan is dat de sportdeelname onder de allochtone jeugd, met name in georganiseerd verband en met extra aandacht voor meisjes in de leeftijd van 4 tot 23 jaar, wordt bevorderd. Daarnaast wordt sport ingezet in het kader van preventief jeugdbeleid en in zorg- en re-integratieprojecten.

Ontwikkelingsvisie Stadspark De Karpen vastgesteld

In de ontwikkelingsvisie Stadspark De Karpen beschrijft de gemeente het toekomstbeeld van het stadspark, als één van de belangrijke grote parken in Eindhoven. De gemeente geeft daarin aan wat we graag willen behouden en welke ontwikkelingsmogelijkheden er zijn. Onder het motto âbeschermen, verbeteren en profilerenâ toetst de gemeente toekomstige initiatieven aan de visie, waardoor een weloverwogen evenwichtige groei en bescherming van het stadspark mogelijk is.\

In mei is de ontwikkelingsvisie vrijgegeven voor inspraak. Daarop is een aantal reacties binnengekomen. Die hebben ertoe geleid dat de visie op relatief ondergeschikte punten is gewijzigd en vervolgens is vastgesteld.

Bewoners van de wijken De Karpen en Koudenhoven ervaren nogal eens geluidsoverlast van evenementen en activiteiten rond de Karpendonkse Plas. In het kader van het gemeentelijke evenementenbeleid worden onder andere de geluidsnormen voor stadspark de Karpen vastgelegd.

Aanbieding jaarverslag Welstandscommissie

In oktober is het jaarverslag 2006 van de welstandscommissie vastgesteld. Dit jaarverslag geeft onder meer een beeld van de bijna drieduizend beoordelingen door de welstandscommissie. 61 procent van de ingediende plannen werd akkoord bevonden, 15 procent was niet akkoord en 24 procent kreeg een âbevindingâ: een inhoudelijk commentaar van de welstandscommissie op het ingediende plan zonder dat daaraan een akkoord of niet akkoord wordt gekoppeld. Van de ingediende lichte bouwvergunningen is in 2006 51 procent ambtelijk getoetst.

Tweemaal is in 2006 een eigenaar aangeschreven omdat sprake was van een bouwwerk dat ernstig in strijd is met redelijke eisen van welstand. In geen van beide gevallen is gebruik gemaakt van bestuursdwang. Verder beschrijft het jaarverslag onder meer de stapsgewijze aanvulling van de welstandsnota met zogenaamde gebiedsgerichte welstandscriteria.

Gebiedsgerichte welstandcriteria De Barrier

Eind oktober zijn de zogenaamde gebiedsgerichte welstandscriteria voor De Barrier vrijgegeven voor inspraak. Deze welstandscriteria vormen een aanvulling op de welstandsnota. Ze hebben - zoals de naam al aangeeft - niet betrekking op individuele objecten, maar op een gebied met een coherente structuur en architectuur, zoals De Barrier, en zijn bedoeld om dat coherente karakter te behouden. De criteria zijn opgesteld op verzoek van de bewoners van De Barrier.

De Barrier is in 1926 ontworpen door architect C. Smit in opdracht van Philips. Begin 21ste eeuw is een deel van de woningen gerenoveerd. Een ander deel is gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het ontwerp van deze nieuwe woningen is van Maat Architecten en is sterk geënt op de oorspronkelijke architectuur. In de gebiedsgerichte welstandscriteria is onder meer omschreven aan welke eisen aan- en uitbouwen, tuinhuisjes, bergingen, overkappingen, dakkapellen, erfafscheidingen en schotelantennes in De Barrier moeten voldoen.