SGP


05 - 11 - 07 | Bijdrage SGP Ontwikkelingssamenwerking

De SGP is positief over de beleidsbrief ontwikkelingssamenwerking van minister Koenders. Die brief ademt realisme en
verantwoordelijkheidsbesef. Bovendien kiest dit kabinet ervoor om de bestaande relaties met andere landen vast te houden. Een duidelijk minpunt is de negatieve houding die wordt ingenomen tegenover de rol van de kerken, en religie meer algemeen. Die blinde vlek in Koenders' brief doet geen recht aan de werkelijkheid dat juist kerkelijke instanties veel investeren in ontwikkelingslanden en bewezen hebben in woord en daad iets te kunnen betekenen bij de bestrijding van armoede en onrecht.

---

----------

NO beleidsbrief OSW
5 november 2007
Van der Staaij

Waardering
Voorzitter. Nederland zal alle nood en armoede in deze wereld niet kunnen lenigen. Ãn: Nederland heeft als zeer rijk land een grote verantwoordelijkheid om waar mogelijk bij te dragen aan de bestrijding van nood en armoede wereldwijd.

Realisme én verantwoordelijkheidsbesef. Dat zijn voor de SGP trefwoorden als het gaat om ontwikkelingssamenwerking. Ook de beleidsbrief van de minister ademt deze noties. Onze waardering daarvoor.

Ander concreet positief punt: De minister kiest voor duurzame relaties met ontwikkelingslanden. De landen met wie wij een band hebben, blijven dezelfde. Heel positief. Vastheid en betrouwbaarheid is een belangrijk goed in ontwikkelingsrelaties. Niet afzwenken op het moment dat de cameraâs van de wereldgemeenschap weer nieuwe items hebben gevonden.

Ook erg positief over inzet voor fragiele staten: de nadruk op kerntaken van de overheid (adequate bescherming van burgers en bezit, handhaving openbare orde en veiligheid) kan niet voldoende gewaardeerd worden.

Kanttekeningen:

Religie
Mijn fractie is teleurgesteld over de louter negatieve aandacht die geschonken wordt aan de rol van religie bij ontwikkelingshulp (slechts in de context van polarisatie geplaatst). Is dit niet kortzichtig? In tal van ontwikkelingslanden is religie een grote factor. Ik verwijs wat dat betreft naar de recente uitspraken van de secretaris-generaal van de VN over de waardevolle en vaak onmisbare rol die kerken kunnen spelen in het behalen van de doelstellingen voor armoedebestrijding. Erkent de minister dergelijke uitspraken niet? Waarom ontbreekt deze notie geheel in de beleidsbrief? Ziet de minister niet de heel belangrijke rol die kerken spelen in bijvoorbeeld de zorg voor aidsslachtoffers in Afrika?

In dit verband vraag ik de minister tevens of hij serieus wil blijven investeren in het opgerichte âKennisforum religie en ontwikkelingssamenwerkingâ.

Gezin
In de beleidsbrief wordt teveel de focus gericht op het individu en te weinig op de gezinsstructuur. De gezinsstructuur is buitengewoon belangrijk voor kinderen. Juist deze structuur staat in veel ontwikkelingslanden onder grote druk. Ik dring erop aan, dat de minister een onderzoek verricht naar factoren die stabiele gezinnen bedreigen en gerichte aanbevelingen te doen om gezinnen te beschermen.

Milleniumdoel onderwijs
Er wordt reële vooruitgang geboekt ten aanzien van het millenniumdoel onderwijs voor iedereen. Dit zegt op zichzelf nog niets over de kwaliteit van het onderwijs. Wat kan de minister daarover zeggen? Daarnaast vindt mijn fractie het van belang dat we vérder gaan: basisonderwijs zou moeten uitmonden in goed vervolgonderwijs en beroepsonderwijs. Zou Nederland hier een voortrekkersol kunnen vervullen? Wat wordt er thans gedaan aan het âverduurzamenâ van de resultaten die geboekt worden op het gebied van basisonderwijs?

Dit raakt vanzelfsprekend een breder probleem: We kunnen iets bestempelen als MDG, maar het is zaak dat we tijdig nadenken over een vervolg en het âverduurzamenâ van bereikte doelen. Hoe wordt dit geborgd?

Weeskinderen
Op dit moment zijn er 150 miljoen weeskinderen. Een zeer kwetsbare, groeiende groep, die voor de toekomst grote problemen kan vormen, ook in maatschappelijk opzicht. Toch krijgt deze immense groep geen specifieke aandacht. Mijn fractie zou een notitie willen ontvangen over deze groep, met mogelijkheden voor specifieke inzet t.b.v. deze categorie. Ik denk daarbij overigens ook aan de situatie van weeshuizen in Oost-Europese landen.

Tevens vraag ik daarbij aandacht voor het werk van de stichting WIO. Wat zijn de mogelijkheden om dergelijke instellingen te ondersteunen? Welke mogelijkheden liggen hier voor het Schoklandfonds?

Gehandicapten
Nederland heeft het VN-verdrag inzake gehandicapten ondertekend. Dit zou m.i. moeten leiden tot specifieke aandacht en inzet voor de integratie van deze categorie in de samenleving. Daarvan is tot nu toe geen sprake, hoewel de vorige minister van OSW daartoe wel toezeggingen heeft gedaan. Ik bepleit een sterkere verankering van deze groep in het ontwikkelingsbeleid.

Irak
Vz. In Irak zijn grote vluchtelingenstromen zichtbaar, gepaard met alle humanitaire nood van dien. Tijdens de plenaire begrotingsbehandeling van Buza hoop ik hieraan meer woorden te wijden, maar ik wil nu alvast verwijzen naar het OS-amendement wat ik heb op dat onderdeel heb ingediend.

Colombia
Tot slot. Ik roep de minister graag op voortvarend handen en voeten te geven aan zijn toezegging (schr.vragen-Van der Staaij) om de internationale hulp aan Colombiaanse ontheemden te verbeteren.

Bijdrage SGP Ontwikkelingssamenwerking