Provincie Groningen

Provincies maken ruimte voor klimaat 5 november 2007

De ministerraad heeft ingestemd met de Nationale Adaptatiestrategie "Maak Ruimte voor Klimaat".
Het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft bijgedragen aan het opstellen van deze strategie, die de ruimtelijke keuzes voor aanpassing aan klimaatverandering centraal stelt.
De provincies hebben overigens niet gewacht op de vaststelling van deze strategie en zijn al aan de slag gegaan met de voorbereiding van hun aandeel in de Nationale Adaptatieagenda, die de uitwerking is van deze Nationale Strategie.

De gezamenlijke provincies hebben een integrale benadering van de klimaatproblematiek gemaakt tot een speerpunt in de komende bestuursperiode. Het gaat daarbij om de combinatie van ruimte én energie.
Een van de acties die provincies is de organisatie van regionale impulsbijeenkomsten.
Met deze impulsbijeenkomsten willen de provincies samen met regionale partners uitwerken wat er moet gebeuren in de ruimtelijke inrichting van de eigen regio om goed voorbereid te zijn op een klimaatverandering.

De bijeenkomsten leveren acties op die nu al begonnen kunnen worden. Ze helpen ook om kennisleemtes bloot te leggen die opgevuld moeten worden om ruimtelijke plannen op te stellen voor een klimaatbestendiger ruimtelijke inrichting.
Daarnaast werkt een aantal provincies samen voor de samenstelling van een klimaatatlas. Deze klimaatatlas zal helpen bij het maken van de ruimtelijke keuzes bij klimaatbestendiger ruimtelijke plannen.

(Bron: IPO)

5 november 2007