Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


05-11-2007
Verpakkingenbelasting bij "indirecte" export onaanvaardbaar

Frugi Venta en DPA (Dutch Produce Association) hebben in een gezamenlijke brief aan de Vaste Kamercommissie van de Tweede Kamer voor Financiën aangedrongen op twee wijzigingen van de Ontwerp Wet Verpakkingenbelasting.

De bedrijven die betrokken zijn bij de binnenlandse afzet, import en export van verse groenten en fruit maken ernstig bezwaar tegen de enorme lastenverzwaring als gevolg van de complexe administratie van verpakkingsmaterialen.

Het grootste probleem in het wetsvoorstel is de omschrijving van de belastingplicht bij "indirecte" export.

Verpakte producten die bij de terbeschikkingstelling rechtstreeks buiten Nederland worden gebracht zijn niet belast. Echter, als hetzelfde product voorafgaand aan de export aan een andere marktpartij binnen Nederland beschikbaar wordt gesteld, dan telt deze verpakking wel mee voor de Verpakkingenbelasting. Deze situatie is in de export georiënteerde afzetketen van groenten en fruit meer regel dan uitzondering. De belasting over indirect geëxporteerde verpakkingen is onaanvaardbaar, omdat in het bestemmingsland een vergelijkbare verpakkingenbelasting wordt geheven. Het huidige wetsvoorstel leidt dus tot dubbele belasting. Bovendien leveren de indirect geëxporteerde verpakkingen geen enkele bijdrage aan de milieudruk in Nederland. Frugi Venta en DPA hebben de Tweede Kamer verzocht om ook indirect geëxporteerde verpakkingen niet te belasten.

Vrijstelling Verpakkingenbelasting voor biologisch afbreekbare verpakkingen

Frugi Venta en DPA hebben de Tweede Kamer gelijktijdig verzocht de Verpakkingenbelasting niet te berekenen over de biologisch afbreekbare verpakkingen.

Het doel van het wetsvoorstel is o.a. om de mate van milieuvervuiling in de marktprijzen tot uiting te laten komen. De milieudruk van de zeer snel composteerbare biologisch afbreekbare verpakkingen is minimaal. Desondanks wordt het hoge tarief voor kunststof (EUR 0,3377 per kg) van toepassing verklaard. Frugi Venta en DPA achten dit onbegrijpelijk. Een financiële stimulans voor het gebruik van de aanzienlijk kostbaarder milieuvriendelijke verpakkingen zou veel logischer zijn geweest. Te meer, daar bijvoorbeeld in Duitsland de biologisch afbreekbare verpakkingen ook niet onder de Grüne Punkt regeling vallen.

De brief komt aan de orde tijdens de vergadering van de Vaste Kamercommissie op 12 november a.s.

Persbericht, Den Haag, 5 november 2007