Ingezonden persbericht
- PERSBERICHT -
Kick-off congres Let's Cradle! in Maastricht
Na denken komt doen: aan de slag met Cradle to Cradle
Maastricht, 5 november 2007 - Op 1 en 2 november vond in MECC Maastricht het eerste Cradle to Cradle congres Let´s Cradle! plaats, een wereldprimeur en initiatief van Planet Prosperity Foundation (PPF). De grondleggers van Cradle to Cradle, een ecologisch ontwerpconcept gericht op economische ontwikkeling, Michael Braungart en William McDonough, spraken het publiek beiden toe. Daarnaast waren deskundigen uit binnen- en buitenland aanwezig om hun kennis en ervaring met het concept te delen met de toehoorders. Deze waren in grote getalen aanwezig: ruim 650 deelnemers uit uiteenlopende sectoren en van alle leeftijden legden hun oor te luister.
Minister Cramer van Ruimte en Milieu gaf op 1 november de aftrap en sprak de intentie uit Cradle to Cradle een plek te geven in haar VROM-beleid. Michael Braungart benadrukte de eerste congresdag dat we hiermee alleen niet kunnen volstaan: "Wanneer we dit concept willen laten slagen, is de expertise en betrokkenheid van eenieder gewenst. En daarom zijn platforms zoals dit congres hard nodig", vervolgde Braungart. "Ga er zelf mee aan de slag, kijk hoe jij Cradle to Cradle kunt invullen en gebruiken in je dagelijks werk. Just do it! net als Nike. En wees niet bang om fouten te maken."
Regionale uitrol
Doel van PPF is met het congres instellingen en burgers met elkaar in verbinding te stellen. En vooral: bezoekers faciliteren Cradle to Cradle in de praktijk te brengen. "Daarin willen we ons niet terughoudend opstellen", aldus Roger Cox, directeur van PPF. Cox: "Elke stad heeft te maken met duurzaamheidvraagstukken. Uiteindelijk moeten ze allemaal voldoen aan het Kyoto-verdrag. Daarom gaan wij voor een regionale uitrol van Let's Cradle, samen met regionale bedrijven en overheden. Het congres in Maastricht is voor ons het begin van een landelijke congresreeks. Een uitstap naar het buitenland sluiten we overigens niet uit. Cradle to Cradle leeft en wij willen als neutraal platform een aanjagende rol spelen om burgers, bedrijfsleven en overheid aan te sporen tot actie. Afhankelijk van de vragen die we losmaken bezinnen we ons op verdere projecten."
Studentencongres
Voor de stichting is het belangrijk dat ook studenten de weg weten te vinden naar hun congressen. Cox: "Wij hebben 60 vrijkaarten beschikbaar gesteld voor dit congres. Maar we kregen 400 aanvragen. Kortom: studenten staan te popelen om met het concept aan de slag te gaan. Zij vormen voor ons een hele belangrijke doelgroep." Tijdens het congres kregen studenten en middelbare scholieren ook de mogelijkheid hun zegje te doen. Zo ging een studentenpanel kritisch in debat met Bert Kersten, gedeputeerde bij de Provincie Limburg. Ook was er ruimte voor scholieren om een oproep te doen. Hun boodschap aan het publiek: cradel ze! Artisjok, het studentenbedrijf van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht, presenteerde op het congres hun eerste Cradle to Cradle product: een meubel gemaakt van composteerbaar kunststof. Cox: "De gretigheid en het creatief vermogen van jongeren is overduidelijk. Daarom is onze volgende stap een studentencongres op poten te zetten."
Ecologische en economische voordelen
Dag één van het congres was erop gericht het publiek bekend te maken met Cradle to Cradle en de vele toepassingsgebieden die het biedt. Een interactief, plenair programma onder leiding van Fons de Poel liet de bezoekers kennismaken met de bestaande wapenfeiten van het concept op gebied van product-, gebieds- en stadsontwikkeling en architectuur. Zo was de grootste tapijtenfabrikant ter wereld, Shaw, aanwezig om te vertellen hoe zij hun productieproces hebben omgeturnd om een einde te maken aan de 23 miljard kilo afval die zij per jaar veroorzaakten. Deze ommezwaai leverde het bedrijf niet alleen ecologische en duurzame voordelen; door hun aanpak werden ook productiekosten aanzienlijk teruggedrongen.
Geen beren op de weg zien
Ook lokale bedrijven en overheden waren goed vertegenwoordigd. Naast de Provincie Limburg gaf ook Wim Hazeu, wethouder in Maastricht, een voordracht. Hij schetste een beeld van de kansen die het concept biedt voor stadsbesturen en burgers. Daarbij benadrukte hij de noodzaak van hergebruik. Architect Frans van de Werf zette uiteen dat we onze visie op stedenbouw moeten aanpassen en Cradle to Cradle erin moeten integreren. "Slaapsteden moeten verdwijnen en we moeten primair oplossingen in het openbaar vervoer gaan zoeken", zo concludeerde hij. Milieueconoom Dr. Roefie Hueting pleitte ervoor het door hem ontworpen milieu Duurzaam Nationaal Inkomen in te zetten als graadmeter en monitor voor duurzaam beleid.
En Anne-Marie Rakhorst, directeur van Search BV, overhandigde aan Michael Braungart tijdens het congres het eerste exemplaar van de Nederlandse vertaling van het boek 'Cradle to Cradle, remaking the way we make things'. Alle deelnemers kregen een exemplaar van het boek mee naar huis. "We moeten ophouden beren op de weg te zien, maar nu in actie komen", aldus Rakhorst.
What are your next steps?
Kennis delen is goed, maar het succes van Cradle to Cradle schuilt in actie en samenwerking. Daarom stond dag twee in het teken van 'doen'. In 21 workshops deelden (inter)nationale bedrijven (waaronder Steelcase en Herman Miller), architecten (onder meer Archi Service), adviesbureau's en ontwerpers (Van Gansewinkel) hun ervaringen met Cradle to Cradle. De ochtend en de middag werden afgesloten met een themasessie waarin de deelnemers van de workshops elkaar ontmoetten om ervaringen en meningen uit te wisselen. Daarbij was de centrale vraag: 'What are your next steps?', oftewel: wat ga je zelf doen met Cradle to Cradle, te beginnen maandag? De workshopbezoekers formuleerden spontaan uiteenlopende initiatieven; aanwezige docenten gaan het concept integreren in hun lesstof; gemeenten om tafel met woningcorporaties; een fabrikant van snacks gaat aan de slag met composteerbare verpakkingen; kantoren schaffen Cradle to Cradle meubilair aan; en het boek 'Cradle to Cradle, remaking the way we make things' wordt ingezet als overtuigingsmiddel om anderen aan te zetten tot actie.
Kritische noot
Volgens PPF is Cradle to Cradle het antwoord op de vraag hoe ecologische én economische voorspoed samengaan. Cox: "We geloven zeer sterk in de uitgangspunten van Cradle to Cradle. Het is ook een prachtig concept om over te filosoferen; hieruit is onze stichting ook ontsproten. Maar uiteindelijk gaat het erom wat je ermee doet. We moeten aan de slag, liever vandaag dan morgen. En wij zijn vastberaden zoveel mogelijk partijen hiervan te overtuigen."
Over Planet Prosperity Foundation
De stichting Planet Prosperity Foundation is in 2007 opgericht door Roger Cox. Thema's voor PPF zijn de toestand van de aarde en klimaatverandering. De stichting wil een brug slaan tussen burger, politiek, bedrijfsleven en instellingen om tot meer duurzame oplossingen te komen. Meer respect voor de natuur en economische groei hoeven elkaar daarbij niet te bijten. Met zijn vindingrijkheid moet de mens in staat zijn ondernemingszin te combineren met ecologisch verantwoord handelen.
- EINDE PERSBERICHT -
Ingezonden persbericht