Campina
Amalthea neemt geitenkaasactiviteiten Campina over
De activiteiten van Campina in halfharde geitenkaas worden per 1
november 2007 voortgezet door Amalthea van Dijk BV, een nieuwe
gezamenlijke onderneming van Amalthea (coöperatie van geitenhouders)
en Kaasmakerij van Dijk BV.
Zuivelcoöperatie Campina concentreert haar kaasactiviteiten volledig
op natuurgerijpte halfharde kaas uit koemelk, waaronder Milner en
Noord-Hollandse kaas.
De overname betreft de verantwoordelijkheid voor de productie van
geitenkaas, productontwikkeling, marketing en verkoop, onder meer van
de producten onder het internationale merk Chevagne. Campinaâs groep
Cheese & Butter richt haar focus nog nadrukkelijker op halfharde,
natuurgerijpte kaas uit koemelk, met het accent op de merken Campina
Milner en Campina Volmer en Noord-Hollandse kaas met de Beschermde
Oorsprongsbenaming van de Europese Unie. Door de overname van de
geitenkaasactiviteiten krijgt de nieuwe vennootschap Amalthea van Dijk
BV in geitenkaas volledige regie over de keten van boer tot bord,
zoals de coöperatie Campina deze ook heeft in zuivel uit koemelk.
Campina werkt al ruim 18 jaar nauw samen met Amalthea, een Nederlandse
afzetcoöperatie voor geitenzuivel. Campina produceert en vermarkt
halfharde geitenkaasspecialiteiten, waarvoor Amalthea de melk levert.
Een aantal jaren geleden heeft Campina in diverse landen Chevagne
geïntroduceerd als het merk voor geitenkaas.
De geitenkaasactiviteiten van Campina en Amalthea laten een groei zien
en zijn winstgevend. In Nederland, Duitsland en België is Chevagne
toonaangevend in het marktsegment voor halfharde geitenkaas.
De overname die nu plaatsvindt, betreft met name de merken en de
marktposities alsmede de verantwoordelijkheid voor productie en
productontwikkeling. Campina beëindigt de productie van geitenkaas in
haar kaasmakerij in Tilburg, om zo ruimte te maken voor uitbreiding in
natuurgerijpte kaas van koemelk. Met de overname zijn geen
arbeidsplaatsen gemoeid.
De markt voor geitenkaas is een nichemarkt, die vraagt om een
gespecialiseerde marktbenadering. Voor marketing en verkoop van de
geitenzuivelproducten richtten Amalthea en Kaasmakerij Van Dijk
onlangs de joint venture Amalthea van Dijk BV op. De productie van
kaas voor de nieuwe joint venture vindt plaats in de nieuwe
geitenkaasfabriek van Kaasmakerij Van Dijk in Rijen.
Natuurgerijpte halfharde kaas uit koemelk heeft prioriteit bij Campina
âOnze leden-melkveehouders zijn gebaat bij een zo goed mogelijke
verwerking en afzet van koemelk. Daarin schuilt onze kracht, onze
expertise. Daarom willen we binnen de groep Cheese & Butter volop
inzetten op de productie en het internationaal vermarkten van
natuurgerijpte halfharde kaas uit koemelk, met Campina Milner, Campina
Volmer en onze unieke Noord-Hollandse kaas als speerpuntenâ, zegt drs.
Piet Hilarides, groepsdirecteur Cheese & Butter. âDaarom hebben we
eerder dit jaar onze Belgische kaasspecialiteiten verkocht aan
Bongrain en verkopen we nu onze halfharde geitenkaasactiviteiten. Wij
gaan ons nog meer richten op het uitbouwen van onze internationale
toonaangevende positie in natuurgerijpte halfharde kaas.â
Vakbonden en ondernemingsraden zijn geïnformeerd en zijn waar nodig
bij het proces betrokken.
Zaltbommel, 05 november 2007