Ingezonden persbericht


Amersfoort, 5 november 2007

Geachte sympathisanten,

Op 1 november is de stadsbrede bijeenkomst voor de participatie van de "Structuurvisie Randenbroek en omgeving" gehouden.

Dhr Chris Bakker van Het Utrechts Landschap overhandigde eerst een ooievaarsnest aan wethouder van Daalen. Dit is een hoopvol gebaar voor een prachtig stadspark. De gemeentestaf had vooraf een levendige dia presentatie verzorgd over dit prachtige gebied. Wethouder van Daalen opende de avond en suggereerde dat bouwen financieel nodig was maar dat de stenen zorgvuldig in het groen zouden worden ingepast. "Daar wil iedereen toch graag wonen?" vertelde hij. Iets nieuws was dat hij met deze bouw ook een huisvestingsprobleem wilde oplossen. Dhr. Kleijn van Stichting Heiligenbergerbeekdal overhandigde de wethouder de inrichtingsvisie "Groen op de Grens" opgesteld in samenwerking met Het Utrechts Landschap. Dit als voorschot op het alternatieve plan, dat aan het eind van de participatie aan de gemeente en anderen zal worden gepresenteerd. Verder benadrukte de heer Kleijn, dat bouwen financieel helemaal niet nodig is. Dit blijkt uit het onderzoek "Een onbebouwd beekdal kan" Het rapport werd eveneens aan de wethouder overhandigd als aanmoediging voor een prachtig duurzaam stadspark.

De kantine van het CJVV gebouw puilde uit en er waren meer dan 100 mensen aanwezig. De meeste aanwezigen vroegen zich af waarom er gebouwd moest worden. Als je besluit uit de kosten te komen wil dat nog niet zeggen dat er ook daar gebouwd moet worden. Men had de indruk dat je alleen over de bijzaken kon participeren en niet over de belangrijkste bouwlocaties St Elisabeth en Sportfondsenbad. Men begreep niet dat een stadspark voor heel Amersfoort opgeofferd moet worden door er 360 woningen te bouwen. Deze 360 woningen zijn slechts 0,6% van alle 57000 woningen in Amersfoort. Het publiek was blij met de toezegging dat de planeconoom niet alleen de financiele kant maar ook de economische waarde van groen in de stad zal meenemen. Er werd door de SGLA voorgesteld om de prioriteitswijk Randenbroek een positieve impuls te geven door deze direct aan te laten sluiten aan het park en dat daarmee landelijke financiering zou kunnen worden aangeboord net zoals het project Amersfoort Vernieuwt. De vier deelgroepen sportfondsenbad, St Elisabeth, sportvelden en BPV (Beek, Park en Vosheuvel) zullen worden bemenst met ieder 12 participanten. Er was een grote toeloop om mee te doen. Met meer dan 50 deelnemers gaat de participatie op 17 november van start. Men vroeg zich wel of hoe de samenhang binnen het totale gebied kon worden bewaard door het gebied in vier gebieden op te splitsen. De algehele stemming was om niet te bouwen in dit kostbare schaarse stukje natuur in de stad.

Stichting Heiligenbergerbeekdal

E.H.M. Vosters, secretaris 06-22730488