Gemeente Gouda


Persbericht: Gouds leerlingenvervoer volgt landelijke norm (5-11-2007)

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om de verordening Leerlingenvervoer op enkele onderdelen te wijzigen. Het voorstel is om vanaf het schooljaar 2008/2009 leerlingen voor een vervoersvergoeding in aanmerking te laten komen als zij tenminste zes, in plaats van de huidige drie, kilometer bij school vandaan wonen. Dit geldt uitsluitend voor nieuwe aanvragers: ouders, die nu een vergoeding krijgen en bij wie de situatie niet wijzigt, behouden hun vergoeding. Een andere wijziging is dat leerlingen, die in aanmerking willen komen voor vervoer per taxi of busje, hiervoor eerst een medische keuring moeten ondergaan.

Wethouder Arnout Menkveld: het college komt met deze voorstellen omdat de gemeente Gouda al jarenlang een veel ruimhartiger beleid hanteert dan elders in het land. Bovendien blijven de kosten van het leerlingenvervoer jaarlijks stijgen en dit past niet meer binnen de beschikbare budgetten. Ik vind het belangrijk dat de gevolgen van de wijzigingen voor veel mensen zo beperkt mogelijk blijven. Veel mensen zullen er zelfs niets van merken, zoals diegenen die nu al een vervoersvergoeding ontvangen voor hun kind.

Wijziging kilometergrens
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten adviseert om bij een afstand tussen huis en school een criterium van zes kilometer te hanteren. In Gouda is dit nog drie kilometer voor speciale scholen voor basisonderwijs en voor scholen in het speciaal onderwijs. Het college wil nu de landelijke norm gaan volgen.

Medische keuring
Het college wil een medische keuring invoeren bij de aanvraag van aangepast vervoer, zodat vastgesteld kan worden of de leerling echt hierop is aangewezen of toch met het openbaar vervoer of de fiets kan. De verplichte keuring geldt voor alle leerlingen die aanspraak willen maken op een vervoersvergoeding, behalve voor kinderen in het speciaal onderwijs. Van hen is vaak al bekend dat er medische belemmeringen zijn waardoor zij alleen met aangepast vervoer kunnen reizen. In het voorjaar van 2008 zullen leerlingen, die momenteel aangepast vervoer krijgen, worden opgeroepen voor een medische keuring.

Overige wijzigingen
De verordening leerlingenvervoer wijzigt ook op enkele andere onderdelen. Zo gaat de huidige verordening er nog vanuit dat kinderen vanaf negen jaar zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen en krijgen ouders geen vergoeding meer als zij als begeleider meereizen. Deze leeftijdsgrens wil het college ophogen naar tien jaar en naar dertien jaar voor het speciaal onderwijs. Verder komen in de toekomst ook leerlingen voor een vervoersvergoeding in aanmerking die tijdelijk gehandicapt zijn, bijvoorbeeld doordat ze na een ongeluk tijdelijk zijn aangewezen op een rolstoel of krukken.

Meer informatie
Zodra de gemeenteraad begin volgend jaar een besluit heeft genomen over de voorgenomen wijzigingen, worden ouders of verzorgers van leerlingen die een vervoersvergoeding ontvangen of gebruik maken van aangepast vervoer geïnformeerd. Meer informatie over de verordening Leerlingenvervoer kunnen burgers opvragen bij het loket Zorg en Welzijn. Dit loket is gevestigd in Stadswinkel Buytenerf, Klein Amerika 20, telefoon 58 86 14. Kijk voor de openingstijden op www.gouda.nl.