Open brief aan Balkenende met het verwijt gevaren te negeren

05/11/2007 12:50



Stichting Ondersteuning Els de Groen in de EU



Europarlementariër Els de Groen maakt in een open brief aan premier Balkenende het verwijt de krijgsmacht en de bevolking onwetend te houden omtrent de gevaren van uitzending naar conflictgebieden. In de VN stemde Nederland met 5 andere landen voor het gebruik van uranium wapens.

Excellentie,

Als een van de 6 landen heeft Nederland jl. vrijdag, 2 november 2007, in the UN First Committee tegen de Resolutie "Effects of the use of armaments and ammunitions containing depleted uranium" gestemd, terwijl 122 landen wel blijk gaven van hun kennis omtrent de gevaren van het gebruik van munitie en granaten met verarmd uranium.

In Italië werd uitgebreid gepubliceerd over de 255 kankergevallen die zijn opgetreden onder hun uitgezonden militairen, van wie er inmiddels 37 zijn overleden. Ook de eerste Nederlandse militairen met kanker vinden inmiddels hun weg naar de media. De epidemische vorm die kanker onder de civiele bevolking aanneemt haalt de pers niet.

U laadt de verdenking op zich de bevolking en krijgsmacht onwetend te houden over gebleken en bewezen risico's van gebruik van uraniumwapens en van stilzwijgende steun aan inzet van chemische bij de wet verboden wapens ingevolge Artikel 23, par. 1 van The Hague Regulations en the Rules of the Poison Gas Protocol, de Geneva Conventions en de St. Petersburg Declaration.

Met de meeste hoogachting,

Els de Groen
Lid van het Europees Parlement

Verdere informatie op www.elsdegroen.nl onder Brussel Actueel.