Ministerie van Buitenlandse Zaken

Besluit programma tot modernisering Europese bedrijfs- en handelsstatistiek

Voorstel voor een Besluit van het Europees Parlement en de Raad betreffende een programma tot modernisering van de Europese bedrijfs- en handelsstatistiek (MEETS).Datum Commissiedocument: 19 juli 2007 Nr. Commissiedocument: COM (2007) 433 definitief Pre-lex: http://ec.europa.eu/prelex/detail_dossier_real.cfm?CL=en &DosId=196020
Nr. Impact-assessment Commissie en Opinie Impact-assessment Board: niet beschikbaar
Behandelingstraject Raad: Raadswerkgroep Statistiek Eerstverantwoordelijk ministerie: Economische Zaken (CBS) Rechtsbasis: Artikel 285 van het EG Verdrag
Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement: Gekwalificeerde meerderheid en co-decisie procedure.
Comitologie: Beheersprocedure

* Essentie voorstel

* Subsidiariteit en proportionaliteit

* Consequenties

* Nederlandse positie

Essentie voorstel

Het voorstel voor een besluit betreft een "programma tot modernisering van de Europese bedrijfs- en handelsstatistiek (MEETS)" . MEETS vormt het kader voor co-financiering voor het uitvoeren van onderzoek naar modernisering van bedrijfs- en handelsstatistiek door de statistische diensten van de landen. De uitkomsten van de onderzoeken moeten bijdragen aan enerzijds een hogere efficië ntie in de statistiekproductie en anderzijds aaneen merkbare vermindering van de administratieve lastendruk voor het bedrijfsleven, . Het programma omvat 4 doelstellingen die ieder worden onderverdeeld in een aantal acties. Het programma beoogt om alle statistieken over het bedrijfsleven te stroomlijnen. Dat wil zeggen dat een betere integratie van begrippen en methoden in de bedrijfsstatistieken moet worden nagestreefd. De subsidiariteit is positief, omdat een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van de onderzoeksvragen op Europees niveau noodzakelijk is. Ook de proportionaliteit wordt positief beoordeeld, de aanpak van acties laat voldoende ruimte aan de lidstaten en gaan niet verder dan noodzakelijk.

MEETS betreft een "programma tot modernisering van de Europese bedrijfs- en handelsstatistiek" en omvat een financieel besluit dat het mogelijk maakt onderzoek in de statistische diensten van de lidstaten te financieren. Dit onderzoek moet resulteren in modernisering van het statistisch proces en vermindering van de administratieve lasten voor respondenten. Het programma beoogt om alle statistieken over het bedrijfsleven te stroomlijnen. Dat wil zeggen dat een betere integratie van begrippen en methoden in de bedrijfsstatistieken moet worden nagestreefd. Daarbij kan het accent worden verlegd van een nationaal naar een Europees perspectief. Dit vergt ook een aanpassing van de gegevensverzameling en -verwerking in de
lidstaten.

De uitkomsten van het programma zullen ertoe leiden dat de bedrijven en andere respondenten minder gegevens hoeven aan te leveren voor statistische doeleinden, waardoor de administratieve belasting wordt teruggebracht. In de vierde doelstelling wordt expliciet de vereenvoudiging van Intrastat genoemd, dat als één van de grootste veroorzakers van administratieve lasten geldt.

Er wordt jaarlijks een jaarprogramma van werkzaamheden opgesteld, met opgave van te ondernemen activiteiten en begrotingstoewijzingen.

Impact-assessment Commissie: De Ex-Ante evaluatie van de Commissie analyseert de problemen die aanleiding vormen voor het ontwikkelen van dit programma. Nederland kan zich vinden in deze analyse en in de voorstellen voor aanpak. De concrete resultaten van het MEETS proramma zijn uiteraard pas te beoordelen nadat de onderzoekactiviteiten zijn afgerond en waar mogelijk omgezet in concrete activiteiten.

Subsidiariteit en proportionaliteit

Bevoegdheid: Het voorstel is gebaseerd op artikel 285 EG. De Commissie geeft aan dat het hier een gedeelde bevoegdheid betreft. Nederland is het eens met dit uitgangspunt.

Functionele toets:

* Subsidiariteit: Positief.

De doelstelling van het voorstel kan niet voldoende door de lidstaten worden verwezenlijkt. Een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van de onderzoeksvragen op Europees niveau is daarom noodzakelijk. Het MEETS programma voorkomt dubbel werk voor de statistiekproducenten in de lidstaten en de resultaten kunnen door de EU-lidstaten worden benut en aangewend ter verlichting van de administratieve lasten van het bedrijfsleven.

* Proportionaliteit: Positief.

Met het voorgestelde besluit wordt een kader voor de belangrijkste doelstellingen en acties van het programma geschapen. De lidstaten stemmen over het concrete jaarprogramma van de werkzaamheden via de comitéprocedure. De lidstaten zijn verantwoordelijk voor het indienen van voor het programma relevante onderzoeksvoorstellen en de uitvoering daarvan. In de regel worden deze onderzoeksvoorstellen gesteund door middel van subsidies aan de lidstaten.

Nederlands oordeel: Positief.

Nederland heeft bij voortduring aangedrongen op maatregelen voor vergroten van de efficiency van de Europese statistiekproductie en het treffen van maatregelen die erop gericht zijn de administratieve lasten voor het bedrijfsleven merkbaar te verminderen. Het voorgestelde MEETS programma komt tegemoet aan de Nederlandse wensen.. Het schept het kader voor de financiering van de onderzoeksactiviteiten door de nationale statistiekproducenten, gericht op het behalen van deze doelstellingen. De activiteiten die uit dit programma voortvloeien bestrijken de statistieken die de grootste administratieve lasten veroorzaken (zoals Intrastat). Zo zal het CBS in het kader van dit programma concrete onderzoekprojecten gaan uitvoeren naar bijvoorbeeld meer gebruik van administratieve gegevens en andere schattingstechnieken.

Het MEETS programma sluit aan bij het door de Nederlandse overheid voorgestane beleid tot reductie van de administratieve lasten.

Consequenties

Implicaties financieel:
Consequenties EG-begroting: Voor de looptijd van het programma 2008-2013 is een totaal van 44, 465 mln Euro aan vastleggingskredieten en 44,465 mln aan Betalingskredieten gereserveerd. Het voorstel omvat, voor zover de subsidies betreft, cofinanciering door de lidstaten volgens de geldende EU regels. De uitgetrokken subsidiebedragen in miljoen euro (tot op 3 decimalen): 3,900 in 2008 - 4,795 in 2009 - 9,545 in 2010 - 7,770 in 2011 - 4,745 in 2012 en 3,070 in 2013. Dit zijn de bedragen die de Commissie uittrekt voor cofinanciering, d.w.z. subsidies aan de lidstaten.
a) Financiële, consequenties (incl. personele) voor Rijksoverheid en / of decentrale overheden Geen Het voorstel heeft geen extra financiële consequenties voor het CBS. De concrete onderzoeksprojecten die voortvloeien uit dit besluit worden binnen door het CBS uit de lopende begroting betaald.
b) Financiële, consequenties (incl. personele) bedrijfsleven en burger: Het programma is gericht op het ontwikkelen van maatregelen die leiden tot vermindering van productiekosten voor het CBS en verlichting van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven. c) Administratieve lasten voor Rijksoverheid, decentrale overheden en/ of bedrijfsleven en burger:
Op termijn moet het programma MEETS resultaten opleveren voor een merkbare vermindering van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven.

Implicaties juridisch:
a) Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving en/of sanctionering beleid: Geen
b) Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen en kaderbesluiten), dan wel voorgestelde datum inwerkingtreding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid: Het besluit treedt in werking op de twintigste dag volgend op zijn bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie. Dit is haalbaar.
c) Wenselijkheid evaluatie-/horizonbepaling: Niet van toepassing Volgens het Besluit is de eindtijd van het programma is voorzien in 2013. Het besluit zelf voorziet in artikel 6 in een evaluatie. Uiterlijk 31 december 2011 dient de Commissie bij het Europees Parlement en de Raad een tussentijds verslag in over de uitvoering van het MEETS programma. Uiterlijk op 31 juli 2014 dient de Commissie bij het Europees Parlement en de Raad een eindverslag in over de uitvoering van het programma.

Implicaties voor uitvoering en handhaving:
Informatie over het inschakelen van nationale agentschappen, zelfstandige bestuursorganen e.d.
a) Uitvoerbaarheid: De uitvoering van het programma in Nederland wordt gedaan door het CBS. Geen andere instellingen betrokken. b) Handhaafbaarheid: Er zijn geen specifieke handhavingsbepalingen noodzakelijk. Het betreft een programma dat d.m.v. co-financiering subsidies verstrekt voor onderzoeksactiviteiten bij het CBS.

Implicaties voor ontwikkelingslanden:
a) Geen
b) Toelichting implicaties: niet van toepassing.

Nederlandse positie

Nederland is voorstander van het MEETS programma, dat gericht is op het vergroten van de efficiency van de Europese statistiekproductie en het treffen van maatregelen die erop gericht zijn de administratieve lasten voor het bedrijfsleven te verminderen. Mede op aandringen van Nederland is op Europees niveau aandacht gekomen voor het reduceren van de administratieve lastendruk. Ook het bedrijfsleven heeft in het verleden meermalen aandacht gevraagd voor het terugdringen van de administratieve lasten voortvloeiend uit statistische rapportageverplichtingen. De Commissie heeft aangegeven met een programma van maatregelen te komen dat hieraan tegemoet komt. (Commissiemededeling ` betreffende verlichting van responslast, vereenvoudiging en prioritering op het gebied van communautaire statistieken' (COM(2006) 693 definitief van 14 november 2006). Het voorgestelde MEETS programma is daarvan een concrete uitwerking. Het schept een kader voor de financiering van de onderzoeksactiviteiten door de statistische diensten in de lidstaten, gericht op het behalen van deze doelstellingen. Het programma sluit daarom aan bij het door de Nederlandse overheid voorgestane beleid.

Het programma past in het geldende Nederlandse beleid voor het merkbaar terugdringen van de regeldruk en administratieve lastendruk in het bijzonder. Het specifieke Nederlandse belang in het programma is te zorgen bij uitvoering voldoende projecten te financieren uit het programma.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl