Partij van de Arbeid

Sturen bij de moslim buren

05-11-2007 11:51

PvdA Europarlementariƫr Jan Marinus Wiersma schreef samen met zijn collega van GroenLinks, Joost Lagendijk het boek sturen bij de moslimburen. Centrale vraag in het boek is wat Europa kan doen aan het bevorderen van democratisering en modernisering van de landen met een grote moslimbevolking aan Europas grens.

Het mediterrane gebeid is een verwaarloosde regio. Dialoog maar soms ook confrontatie met de politieke islam in al zijn verscheidenheid is cruciaal. We moeten dit vanuit de Europese Unie met grotere urgentie oppakken, aldus Wiersma.

Turkije
Ondanks alle verschillen met de Arabische wereld kunnen de ontwikkelingen in Turkije en de eeuwenlange praktijk van de islam op de Balkan een voorbeeld zijn voor andere landen die proberen democratie en islam met elkaar in evenwicht te brengen, stellen de auteurs. In Turkije hebben moslimdemocraten hun land dichter bij het lidmaatschap van de EU gebracht en de EU heeft grote invloed op dat proces. Dat geldt in veel mindere mate voor landen als Marokko en Egypte. Daar wordt de politieke islam steeds belangrijker, maar aarzelt Europa over zijn eigen rol.

Relatie met de VS
In het boek wordt ook de verhouding tussen de VS en Europa besproken. Zo wordt opgemerkt dat Europa veel meer een eigen weg, los van de Verenigde Staten, moet volgen om democratisering in de moslimlanden te bevorderen. Juist door de inval van de VS in Irak onder het mom van het brengen van democratie worden initiatieven tot democratisering in moslimlanden nu snel als imperialistisch gezien.

Hamas
Ook de opstelling ten opzichte van Hamas is volgens Wiersma en Lagendijk een verkeerde. Hamas is aan de macht gekomen door een van de weinige open en democratische verkiezingen die er in het midden oosten zijn gehouden. Europa zou er goed aan doen in tegenstelling tot de VS wel met Hamas te praten.

Op 11 november wordt het boek officieel gepresenteerd. Klik hier voor meer informatie