Gemeente Schiedam


November

De commissies hebben vergaderd

05 november 2007

29 oktober 2007: commissie Samenleving en Bestuur (SB) 30 oktober 2007: commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer (ROB)

Klik hier voor meer informatie over de commissies, zoals de verslagen.

Commissie Samenleving en Bestuur

Herziene nota horecabeleid Schiedam 2008-2012
In de nota horecabeleid Schiedam 2004-2008 is aangegeven, dat het horecabeleid in 2006 dient te worden geëvalueerd. Na het horen van alle betrokken partijen is in de commissie een herziene nota horecabeleid Schiedam 2008-2012 besproken.

Vanuit diverse fracties zijn vragen ter verduidelijking gesteld. Onderwerpen, zoals wie draagt zorg voor toezicht en handhaving van de regels, positie van sportkantines, invoeren van een afkoeluur, de aanwezigheid van koffiehuizen in Nieuwland en de vergunningplicht van kleine terrassen kwamen aan de orde.

In de vergadering van de gemeenteraad van 8 november 2007 wordt verder gediscussieerd over het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders tot het vaststellen van de herziene nota horecabeleid Schiedam 2008-2012.

Afname producten van de GGD Rotterdam-Rijnmond
De gemeente voldoet via afname van het basispakket aan de wettelijke verplichtingen. Via het pluspakket kunnen diverse aanvullende producten worden afgenomen.

In de commissievergadering zijn door de fracties suggesties en voorstellen ingediend welke aanvullende producten kunnen worden afgenomen.

Wethouder Daskalakis heeft toegezegd in de vergadering van de gemeenteraad van 20 december 2007 op basis van eerdere schriftelijk ingediende reacties en de gemaakte reacties in de commissievergadering met voorstellen te komen welke aanvullende producten de gemeente gaat afnemen.

Nota Alle Schiedammers tellen mee
In april 2007 is een gezamenlijke armoedeconferentie georganiseerd, waarbij vanuit diverse organisaties en instellingen met mensen met een laag inkomen is gesproken, over welke oplossingen zij zelf kunnen aandragen voor het bestrijden van armoede.

Unaniem waren de woordvoerders van de diverse fracties enthousiast over de gekozen aanpak. Wel werd de kanttekening gemaakt, dat in de voorstellen een evaluatie van het beleid ontbreekt.

Wethouder Daskalakis heeft toegezegd in de vergadering van de gemeenteraad van 8 november 2007 met een aangepast raadsvoorstel te komen, waarbij rekening wordt gehouden met de wens van diverse fracties het beleid te evalueren.

Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer

Bestemmingsplan Groene Long 2007
Het college stelt de raad voor om het bestemmingsplan vast te stellen. Voordat de raad het stuk behandelt, buigt de raadscommissie ROB zich er over. Drie instellingen hebben zienswijzen (bezwaren) ingediend, waardoor het plan beperkt door het college is aangepast.

De indieners van de zienswijzen zijn de Stichting Woonplus, de Stichting De Schiedamse Molens en De Poldervaartvereniging. Zij hebben in een hoorzitting van de subcommissie zienswijzen nog eens toegelicht waar ze moeite met het bestemmingsplan hebben. De subcommissie zag daarin echter geen aanleiding om de commissie ROB te adviseren het bestemmingsplan nog meer te wijzigen.

Sommige fracties (CDA, GroenLinks, D66) vinden dat het bestemmingsplan, dat alleen gaat over ecologie en groen, op onderdelen wel wat duidelijker mocht zijn. De VVD zit helemaal niet op dit plan te wachten. De Bewonersvereniging Polderwegen pleitte voor de aanleg van de beloofde fietsbrug bij de Broekkade. Wethouder Groene meldde dat die locatie buiten dit bestemmingsplan valt maar voegde eraan toe dat de aanleg in voorbereiding is.

De commissie ROB adviseert de raad om het bestemmingsplan op 8 november eerst te bespreken alvorens erover te besluiten.

Nota Uitgangspunten bestemmingsplan Kethel
De commissie vindt dat de bewoners van Kethel van meet af aan betrokken moeten worden bij de vernieuwing van het bestemmingsplan Kethel. Het college heeft een notitie gemaakt met uitgangspunten, die de basis zou moeten zijn voor het vernieuwde bestemmingsplan. De commissie vindt dat er in de wijk een Stadserf moet worden georganiseerd om de wijkbewoners er het hunne van te laten zeggen.

Beëindiging inzameling GFT bij AAPen
In de GFT afvalbakken bij de hoogbouw woningcomplexen belandt veel ander afval. Daardoor kan het GFT afval niet meer als zodanig wordt verwerkt. De commissie is teleurgesteld dat deze milieuvriendelijke afvalinzameling op deze locaties kennelijk niet werkt. Het voorstel van het college om ermee te stoppen wordt unaniem gesteund. Met pijn in het hart, zoals de VVD het uitdrukte. De PvdA wil dat de overblijvende 80.000 euro aan een andere milieuactiviteit wordt besteed. Wethouder Haan gaat extra inzetten op voorlichting over gescheiden afvalinzameling bij de AAP-locaties.