CNV uit zorgen tijdens feestje '100 jaar arbeidsovereenkomst'

05/11/2007 10:59



CNV



'Bij een eerlijke arbeidsovereenkomst hoort een eerlijk ontslagrecht'

De arbeidsovereenkomst bestaat deze week dan wel honderd jaar, toch vreest het CNV dat de overeenkomst in zijn huidige vorm de langste tijd heeft gehad. De ontslagplannen van het kabinet zet het belangenevenwicht in de huidige arbeidsovereenkomst sterk onder druk. Met een speciale actie bij de Sociaal-Economische Raad (SER), vlak voor het 'verjaardagsfeestje' van de arbeidsovereenkomst, vestigt het CNV dinsdag 6 november de aandacht op deze zorgen.

"De ontslagplannen betekenen de doodsteek voor de huidige arbeidsovereenkomst", aldus CNV Vice-voorzitter Rienk van Splunder. Het verjaardagsfeestje in de SER is volgens het CNV hét moment bij uitstek, om stil te staan bij de waarde van de arbeidsovereenkomst. "Hét kenmerk van de arbeidsovereenkomst is het evenwicht in belangen. Aan dat evenwicht is jarenlang gewerkt, nu lijkt het teniet gedaan te worden. Als de ontslagplannen van het kabinet doorgaan, wordt immers de machtsbalans tussen werknemers en werkgevers totaal verstoord. Meer dan een stuk papier stelt de arbeidsovereenkomst dan niet meer voor. Daar kunnen wij absoluut niet mee leven."

De actie bij de SER past in de reeks activiteiten van het CNV om het ontslagplan van het kabinet van tafel te krijgen. Volgens het CNV leidt een soepeler ontslagrecht niet tot een hogere arbeidsparticipatie en evenmin tot meer werkgelegenheid. Ook duperen de plannen kwetsbare werknemers en zorgen de plannen voor nog meer onzekerheid. "Het ontslagrecht wordt vaak geplaatst in het kader van economische ontwikkeling. Wij proberen het juist te plaatsen in een kader van solidariteit binnen organisaties. Maar straks is die solidariteit zoek, want het ontslagvoorstel gaat daaraan totaal voorbij. Wat is dan nog de waarde van de arbeidsovereenkomst?", zegt Van Splunder die tijdens het feestje in de SER eveneens plaatsneemt in het discussieforum.

De CNV-actie vindt plaats voorafgaande aan het symposium 'Heden, verleden en toekomst van de arbeidsovereenkomst'. Het symposium begint om 14.00 uur in het SER-gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 60 in Den Haag. De actie is bovendien de opmaat naar de CNV-actie van aanstaande zaterdag, 10 november, bij het CDA-congres in het Beatrixtheater van Utrecht.





http://www.cnvhb.nl