Partij voor de Vrijheid (PVV)


Artsen overtreden meestal de wet bij orgaandonatie - Kamervragen PDF maandag 05 november 2007
Vragen van het lid Agema (PVV) aan de minister van VWS over het overtreden van de wet bij orgaandonatie.


1.)
Bent u bekend met het bericht (*) "Artsen overtreden meestal de wet bij orgaandonatie"?

2.)
Klopt het dat artsen vrijwel altijd om praktische redenen en onbewust de wet op de orgaandonatie overtreden wanneer zij beginnen met de voorbereidingen van een orgaandonatie van een niet-geregistreerde patiënt? Zo ja, bent u voornemens de wet op dit punt aan te passen?
3.)
Klopt het dat in driekwart van de gevallen de organen afkomstig zijn van niet-geregistreerde personen? Zo ja, hoe gaat u bevorderen dat meer mensen zich laten registreren?

4.)
Is het volgens de wet toegestaan dat ouders niet hoeven te tekenen voor de orgaandonatie van hun overleden kind zoals in het geval van het zesjarige jongetje Dicky den Arend die bij een manege in Hoek van Holland dodelijk verstrikt raakte in een tredmolen? Zo ja, bent voornemens de wet zodanig aan te passen dat ouders wel moeten tekenen voor orgaandonatie van hun overleden kind?

5.)
Bent u in het verlengde van de vorige vraag ook voornemens om in de wet vast te leggen dat beide ouders moeten tekenen en dat schriftelijk wordt vastgelegd wat er precies wel en niet wordt gedoneerd?
6.)
Klopt het dat sinds 1 januari van dit jaar op alle kinderen die door een ongeluk om het leven komen standaard sectie wordt verricht? Zo ja, bent u voornemens te bewerkstelligen dat ouders en familieleden de gelegenheid krijgen om afscheid te nemen van hun kind alvorens de sectie plaatsvindt?

(*) Trouw, Artsen overtreden meestal de wet bij orgaandonatie, 1 november 2007


____________________