Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschap baggert deel Lopikerwetering in Lopikerkapel

24-10-2007 - Maandag 5 november 2007 start Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden met het baggeren van een deel van de Lopikerwetering in Lopikerkapel (gemeente Lopik). Uit onderzoek blijkt dat de baggerspecie is verontreinigd. De baggerspecie wordt afgevoerd naar het doorgangsdepot in IJsselstein (Zavelweg). In totaal zal het baggeren ongeveer zes weken in beslag nemen.

Waarom baggeren

Op de bodem van iedere sloot of waterpartij verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich onder andere uit gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze bagger wordt de sloot steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank kunnen bij aanhoudende warmte het gevolg zijn. Een ondiepe sloot kan ook minder water afvoeren, wat bij hevige regenval tot overstromingen kan leiden. Genoeg redenen om in actie te komen.

Uitvoering van de werkzaamheden

De Lopikerwetering wordt gebaggerd vanaf de Biezendijk tot de stuw ter hoogte van Polder Batuwe. Het gaat in totaal om ca. 8.100 m3. De bagger is verontreinigd (klasse 3). Dit betekent dat de baggerspecie gecontroleerd moet worden opgeslagen of moet worden gestort. Uit ervaring blijkt dat klasse 3 baggerspecie na rijping vaak categorie 1 grond oplevert. Categorie 1 grond is toepasbaar als bouwstof (bijv. in een geluidswal). Omdat de baggerspecie uit de Lopikerwetering hoogstwaarschijnlijk hergebruikt kan worden als bouwstof, laat het waterschap de bagger rijpen in doorgangsdepot IJsselstein. De aannemer die de werkzaamheden gaat uitvoeren is v.o.f. Den Hartog uit Oudewater. De aannemer maakt gebruik van een kraan een schuifboot en vloeistofdichte transportmiddelen. Het baggeren van de watergang in het najaar heeft als voordeel dat eventuele schade aan flora en fauna zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Verkeersoverlast

De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd vanaf de Lopikerweg Oost. Voor de veiligheid van de werknemers en de overige weggebruikers, zal tijdens de werkzaamheden de weg tijdelijk worden versmald. De voorrangsregeling en snelheidsbeperking worden met borden aangegeven. Het versmallen van de weg geniet de voorkeur boven het afsluiten van de Lopikerweg Oost gedurende de uitvoering van de werkzaamheden. De wegversmalling zal met de vorderingen van het werk mee verplaatsen en duurt van 5 november tot 14 december 2007.