Vragen ChristenUnie inzake Het Oerbos
Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Zwolle, 01-10-2007
Betreft: artikel 44 vragen ChristenUnie inzake Het Oerbos
De fractie van de ChristenUnie wil het college de volgende schriftelijke vragen stellen.
Achtergrond:
Onlangs lazen we een reportage over de restanten van het oerbos, die zijn opgegraven in Stadshagen. Er worden kunstwerken van gemaakt.
Dat bracht onze fractie op het idee om in Stadshagen een dergelijk kunstwerk te plaatsen om op die manier de eigen historie levend te houden.
Oerwortels gebruiken om historische wortels te markeren.
Dat brengt ons tot de volgende vragen aan het college:
* wat vindt het college van het idee om Stadshagen zichtbaar te herinneren aan haar eigen historie door opgegraven restanten van het oerbos te laten verwerken tot een kunstwerk
* Als het college het een goed idee vindt, wil zij dan bewerkstelligen dat dit idee omgezet wordt in een concreet besluit.
ChristenUnie Zwolle
John van Boven, fractievoorzitter
Minke Kraijer, steunfractielid
Wij beantwoorden de vragen als volgt:
* Bij de gedachtenvorming omtrent beeldende kunst in Stadshagen I heeft de Commissie Beeldende Kunst destijds ons geadviseerd om enkele betekenisvolle plekken te markeren. Daarbij waren twee plekken die nadrukkelijk verwezen naar de historie van Stadshagen. Eén als monument voor de polder Mastenbroek, één van de oudste polders van Nederland en een markering bij de opgraving Werkeren. Voor de polder Mastenbroek is het kunstwerk van Nicolas Dings gemaakt, als eerbetoon aan de mensen die daar de afgelopen eeuwen geleefd en gewerkt hebben. Dit kunstwerk staat bij de Milligerplas. Bij de opgraving Werkeren komt een geheugentheater van de kunstenaar Ben Raayman. De oplevering daarvan heeft vertraging ondergaan in verband met de procedures over het gebied rond de Havezathe. Daarnaast zijn er vier kunstwerken geplaatst langs de hoofdfietsroute van het centrum van de stad naar het centrum van Stadhsagen. Verder is getracht de historie van Stadshagen te beïnvloeden met het kunstproject van Saskia Korsten. Een markering van het oerbos is wel in de overwegingen betrokken, maar omdat daar geen geschikte locatie voor werd gevonden is de keuze op Werkeren gevallen, omdat er ook een functie aan het kunstwerk kon worden gegeven. Het beeldende kunstplan voor Stadshagen uit 1998 werd daarmee voltooid. Wij zijn van mening dat het plan voor beeldende kunst in Stadshagen op zich een afgewogen project was.
* Het bovenstaande betekent dat wij van mening zijn dat de beste procedure is om het punt markering van het oerbos te agenderen voor een wijkplatform. Als daar het idee van deze markering breed gedragen wordt, zou vanuit de wijkvereniging in overleg met de gemeente een plek gezocht kunnen worden en kan een gedenkteken met een gedenkplaat worden geplaatst. De wijkvereniging kan dan besluiten of men daarvoor materiaal uit het oerbos zou willen gebruiken. Wij zullen dit punt aan de orde stellen in het wijkplatform. De wijkvereniging kan dan besluiten of de kosten uit het wijkbudget (Premie op Actie) bestreden kunnen worden.
Burgemeester en wethouders van Zwolle,
de burgemeester, H.J. Meijer
de secretaris, O. Dijkstra
Bron: Raadsgriffie
Gemeente Zwolle