NEN


Warmtepomp in bestaande cv-installatie

vrijdag 2 november 2007, 10:27

Tijdens de InstallatieVakbeurs was een lucht/waterwarmtepomp te zien die geen ondersteuning meer nodig heeft van de traditionele hr-ketel. De binnenunit van dit systeem kan zelfs de plaats van de ketel innemen in bestaande watergevulde verwarmings-
installaties. Tenminste, als deze cv-installatie is uitgerust als lage-temperatuurverwarming (ltv). In dat geval, of als de bestaande installatie wordt voorzien van ltv-convectoren of fancoil radiatoren, kan het systeem 's zomers zelfs actief koelen en niet alleen 's winters verwarmen. Op deze wijze probeert de lucht/waterwarmtepomp een plaats in de markt te veroveren naast de lucht/lucht- en de grondwaterwarmtepompen.

Besparing
De besparing bij de gemiddelde warmte/koeltebehoefte in een eengezinswoning in ons land komt neer op zo'n EUR 350 per jaar. Dat blijkt na twee jaar praktijkervaring in Scandinavische landen, waarvan de resultaten werden omgerekend naar onze gemiddelde weersomstandigheden en energietarieven. Ook is de naderende energieprestatiecoëfficiënt (EPC) voor woningen van 0,6 met dit systeem volgens de fabrikant 'goed haalbaar'. TNO rondt een dezer dagen de tests af die nodig zijn voor een gelijkwaardigheidsverklaring bij de berekening van de EPC volgens de energieprestatienorm (EPN) van NEN.

Legionella
Deze energieprestatie wordt gehaald ondanks de elektrische bijverwarming van het bijbehorende systeem voor warm tapwater, dat daarmee voldoet aan de eisen in NEN 1006. De warmtepomp brengt het warme water in de bijbehorende boiler namelijk op een temperatuur van niet meer dan 55 graden Celsius. Dat is ruim voldoende voor comfort, maar volgens NEN 1006 niet genoeg om het water legionellavrij te houden. Daarom wordt de boiler binnen intervallen die de norm voorschrijft, elektrisch bijverwarmd tot 65 graden om het thermisch te desinfecteren.

Stek
Het systeem mag wettelijk uitsluitend worden geïnstalleerd door Stek-erkende installateurs. Gezien de hoeveelheid koelmiddel van minder dan 3 kg hoeft het alleen bij oplevering te worden geïnspecteerd en daarna niet meer.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 1006:2002 nl (Norm)
Zie het origineel