Arabische Europese Liga

Hoogleraar terrorisme: AIVD wakkert angst voor moslims aan

02 november, 2007 ; Posted 1 : 15 PM

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wakkert de angst voor moslims aan. Ze creëert een onherstelbaar vijandbeeld, waarin moslims geen goed meer kunnen doen. Die harde kritiek uitte Bob de Graaff, hoogleraar terrorisme en contraterrorisme aan de Universiteit van Leiden, eergisteren tijdens een congres over Nationale Veiligheid in Kaatsheuvel. Dat bericht het Provinciale Zeeuwse Courant.

Vooral het onlangs gepresenteerde AIVD-rapport Radicale dawa in verandering is De Graaff een doorn in het oog. Daarin waarschuwt de dienst voor islamitische neoradicalen, die weliswaar het gebruik van geweld afzweren, maar door intimidatie en slinkse strategieën proberen moslimenclaves te vormen waar de islamitische wetgeving (sharía) geldt. Enkele tienduizenden moslims zouden vatbaar zijn voor dit salafisme, een ultra-orthodoxe stroming binnen de islam. De Graaff noemt het rapport werk van een studeerkamergeleerde. De term neoradicalen vindt de hoogleraar misplaatst. Het zijn hersenspinsels. De aanhang van de radicale islam is fluïde. Dat verloopt heel natuurlijk. De AIVD probeert iedereen in een hokje te stoppen.

De hoogleraar vindt dat de AIVD haar werkterrein te veel oprekt. Hij begrijpt niet dat de dienst ook niet-gewelddadige salafisten in het vizier heeft. Het argument is dan dat deze mensen weigeren te integreren in de Nederlandse samenleving. Maar zon proces loopt vanzelf. Daar heb je geen invloed op en je moet je afvragen of je het moet willen. De Graaff heeft zich geërgerd aan een passage in het rapport waarin wordt gesteld dat de neoradicalen te herkennen zijn aan de bekende hoogwater-broeken en de, voor vrouwen, allesbedekkende kleding, maar net zo goed westerse kleren kunnen dragen om hun radicale ideeën verhullen. Op die manier kunnen moslims geen goed meer doen. De AIVD creëert een vijandbeeld.

Hoogleraar terrorisme: AIVD wakkert angst voor moslims aan "Onze overwinning is de overwinning van alle verworpenen der aarde"
Boek van Dyab Abou Jahjah
Marokko wil sterke binding met nieuwe generatie Christelijke zionisten willen liever geen moslimminister

©2005 Arab-European League - Standing for the Rights of the Arab and Moslem communities in Europe