Woonbond


02-11-2007

Ophef over kraken

De jaarlijkse ontruimingsronde in Amsterdam zorgt weer voor het nodige tumult. De politie beweert dat de krakers in een van de te ontruimen panden een boobytrap hadden geïnstalleerd, waardoor het dak zou instorten op het moment dat de ontruimingsdienst het gebouw betrad. Kraker Job stelt dat daar absoluut geen sprake van was. De politie zegt over enkele dagen met foto's te zullen komen. Politiedeskundige Leen Schaap vindt dat het krakersverzet niets met leegstand te maken heeft en dat er sprake is van puur anarchisme. (NOS Journaal, 2 november). Inmiddels lijkt er zich een meerderheid in de Tweede Kamer af te tekenen voor de invoering van een kraakverbod. PvdA minister Vogelaar (WWI) ziet daar echter voorshands nog weinig in.

CDA, VVD en PVV waren al voor een kraakverbod. Nu is ook de ChristenUnie daar voor. Bij de ChristenUnie geven de gebeurtenissen deze week in Amsterdam de doorslag. Volgens de ChristenUnie komen veel buitenlandse krakers naar Nederland om 'rotzooi te trappen'. CU-Kamerlid Anker denkt te weten dat kraken uit idealisme niet meer gebeurt. (www.nos.nl, 2 nov.)

Het CDA vindt dat kraken van bedrijfspanden tot verloedering leidt en buitenlandse criminelen aantrekt. Het CDA wil niet wachten op het kabinet en komt nu met een initiatiefwetsvoorstel. Volgens de huidige wet mag een pand gekraakt worden als het langer dan een jaar leegstaat.

De Woonbond is het met de PvdA eens dat de mogelijkheid tot het kraken van een woning een goede stok achter de deur om leegstand als gevolg van speculatie tegen te gaan en zo verloedering te voorkomen. De Woonbond ziet dan ook niets in een kraakverbod.