Partij van de Arbeid

Positie gehandicapten en chronisch zieken versterkt

02-11-2007 07:53

De wet die de gelijke behandeling van gehandicapten en chronisch zieken regelt wordt verbreed naar de gebieden wonen, basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Dat meldde staatssecretaris Jet Bussemaker (PvdA) van VWS vandaag na het wekelijkse kabinetsberaad.

De wet is nu alleen van toepassing op het gebied van arbeid en beroepsonderwijs, terwijl juist ook op het gebied van wonen en onderwijs gehandicapten en chronisch zieken door een ongelijke behandeling op achterstand worden gezet.

Lang gekoesterde PvdA wens
De oorsprong van de maatregel ligt in de Tweede Kamer. Voormalig PvdA-Kamerlid José Smit diende in 2006 reeds een initiatiefwet in om de gelijke behandeling te verbreden. De initiatiefwet werd mede-ondertekend door Christen-Unie en Groen Links. De wens tot verbreding van de wet werd in februari van dit jaar overgenomen in het coalitieakkoord. De huidige woordvoerder van de PvdA-fractie voor gehandicapten en chronisch zieken, Marjo van Dijken, reageert opgetogen op het regeringsbesluit: Hiermee wordt gehoor gegeven aan een langgekoesterde wens van de Partij van de Arbeid. Een hele goede zaak dat het kabinet het initiatief van onze fractie heeft overgenomen!

Geschikt onderwijs
Door de verbreding van de wet wordt de rechtspositie van gehandicapten en chronisch zieken versterkt. Leerlingen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs kunnen vanaf het schooljaar 2009 de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) om een oordeel te vragen als zij menen dat sprake is van ongerechtvaardigde weigering of ongelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Dat verbetert de kansen op het volgen van geschikt onderwijs voor leerlingen die met aanpassingen op de basisschool of het voortgezet onderwijs gewoon mee kunnen.

Uitbreiding van de wet
Ook de uitbreiding naar het terrein van wonen kan rekenen op de warme instemming van Van Dijken. Nu hebben we nog maar één hobbel te nemen en dat is de verdere verbreding van deze wet, naar goederen en diensten. Of het nu gaat om bijvoorbeeld de hoogte van een brievenbus of een te boeken vakantiereis, ook daar kampen chronisch zieken en gehandicapten nog vaak met ongelijke behandeling. Hoe lastig dat ook wordt, ook daar gaat de PvdA voor strijden.