Gemeente Oldenzaal


Minima maken onvoldoende gebruik van financiele regelingen

gepubliceerd op : 1-11-2007

Wethouder Termijtelen is verbaasd dat er nog steeds mensen in Oldenzaal zijn die geen gebruik maken van het Bijdragefonds en de bijzondere bijstand, terwijl ze daar wel recht op hebben. Hierdoor blijft veel geld onbenut. Naar schatting gaat het om zo'n enkele honderden Oldenzaalse minima.

De gemeenteraad heeft ongeveer een half jaar geleden besloten om de inkomensgrens van minima van 105% te verhogen naar 120% van de bijstandsnorm. Hierdoor komen meer Oldenzaalse minima in aanmerking voor de bijzondere bijstand en het Bijdragefonds. Tot nu toe wordt daar nauwelijks gebruik van gemaakt. "Minima laten geld liggen en dat is betreurenswaardig", is wethouder Termijtelen van mening. De gemeente heeft niet in kaart welke minima recht hebben op deze regelingen en daar geen gebruik van maken. De wethouder hoopt dan ook dat zij zelf zo snel mogelijk contact zoeken met de gemeente.

Oldenzaalse minima die een inkomen beneden een bepaalde inkomensgrens hebben, komen bijna altijd in aanmerking voor een vergoeding uit het Bijdragefonds. Als minima extra noodzakelijke kosten moeten maken die niet vergoed worden, kunnen zij ook een beroep doen op de bijzondere bijstand. De kosten worden dan volledig vergoed. Als het inkomen boven de grens ligt, moet een kleine eigen bijdrage betaald worden.

Bijdragefonds
Het Bijdragefonds verstrekt vergoedingen voor deelname aan maatschappelijke activiteiten. Dat kan van alles zijn, zoals de contributie van een vereniging of een abonnement op een krant, telefoon of internet. De bijdrage is EUR 115,- per persoon per jaar. Voor thuiswonende schoolgaande kinderen jonger dan 18 jaar is de bijdrage EUR 185,- per kind per jaar.

Bijzondere bijstand
Als minima bijzondere noodzakelijke kosten hebben waarvoor zij geen vergoeding ontvangen, kunnen zij bijzondere bijstand aanvragen. De kosten worden volledig vergoed als het inkomen beneden de inkomensgrens ligt. Ligt het inkomen boven de grens, dan worden de kosten gedeeltelijk vergoed. Voorbeelden zijn de eigen bijdrage voor hulp bij het huishouden of maaltijdvoorzieningen. Als minima drie jaar of langer een inkomen op bijstandsniveau ontvangen en een zelfstandig huishouden voeren, kunnen zij ook in aanmerking komen voor vervanging van een wasmachine, koelkast of stofzuiger. Zij moeten dan wel onvoldoende geld hebben om de vervanging zelf te kunnen betalen.

Aanvraagformulieren voor het Bijdragefonds zijn verkrijgbaar bij de receptie in het stadhuis. Ook kan via het algemene telefoonnummer van het stadhuis (0541-588111) een afspraak gemaakt worden voor een aanvraag bijzondere bijstand.