Gemeente Lingewaal


Lingewaalse begroting vastgesteld
Cor van Ooijen overhandigt begrotingskoffer aan burgemeester

Traditioneel in Lingewaal op de eerste donderdag van november: de begrotingsraadsvergadering. Op 1 november stond de raadsvergadering in het teken van de begroting 2008. Om 15.00 werd begonnen met het uitspreken van de Algemene Beschouwingen. Hierin gaven alle fracties hun visie op de begroting 2008. Een belangrijk punt voor alle Lingewaalse raadspartijen is een gezonde financiële positie voor onze gemeente. Een motie van ChristenUnie om de algemene reserve op een goed niveau te houden, werd dan ook door alle partijen gesteund.

Met tien stemmen voor en vier tegen werd een amendement, een voorstel tot wijziging, aangenomen over het wijzigen van de tarieven voor woningen en niet-woningen in het kader van de onroerend-zaakbelasting, de OZB. Voor zowel woningen als niet woningen geldt een drempeltarief. In Lingewaal wordt voor beide hetzelfde OZB-tarief gehanteerd. De wet biedt de mogelijkheid om bedrijven een ander tarief op te leggen. Dat is tariefdifferentiatie. De tarieven voor niet-woningen liggen meestal hoger dan die voor woningen. Tot het drempeltarief mag de gemeente het OZB-tarief onbeperkt verhogen. Het OZB-tarief voor niet-woningen wordt verhoogd naar 84% van het drempeltarief. Dit levert een opbrengst op van 86.000.
De fractie van de VVD en mevrouw Van Beest-Groenendijk van het CDA stemden tegen.

De voorgestelde bezuiniging op het leerlingenvervoer en de schoolbegeleiding was al eerder van de baan. De raad praat hierover in het voorjaar van 2008. De Lingewaalse raadsfracties dienden een amendement in om het tekort dat hierdoor ontstaat niet uit de algemene reserve te halen, maar om dit te dekken uit nieuw beleid. Hierdoor is 17.000 minder beschikbaar voor de post jeugd en gezin.

Een amendement van de VVD om de missie van de gemeente Lingewaal te veranderen haalde het niet. De missie van onze gemeente blijft: Het gemeentebestuur staat dicht bij haar inwoners en bedrijven en ontwikkelt samen met hen en op integere wijze een daadkrachtig beleid. Lingewaal streeft optimale dienstverlening na en zoekt samenwerking daar waar het haar verstuurkracht kan versterken.

De gemeenteraad stelde de begroting vast. Alleen de fractie van de VVD stemde tegen met een stemverklaring.