Gemeente Soest

Soester fietsprojecten

Datum: 02/11/2007

Extra subsidie voor Soester fietsprojecten

De minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings, heeft geld beschikbaar gesteld voor het Fietsproject Eemland. Met deze subsidie kunnen in Eemland allerlei verbeteringen aangebracht worden om het fietsen aangenamer te maken.

De subsidie van het Rijk houdt niet in dat gemeenten niets meer aan de verbeteringen hoeven bij te dragen. Het is de bedoeling dat Rijk en gemeenten ieder de helft van de kosten betalen. In totaal gaat het voor Eemland om 2,5 miljoen euro. Voor de plannen van Soest krijgt de gemeente 625.000,- subsidie.

Het Fietsproject Eemland is een verzameling projecten van een aantal Eemlandse gemeenten. De projecten moeten ervoor zorgen dat het gebruik van de fiets bevorderd wordt. Het project past binnen de zogenaamde 'pakketstudies Driehoek en Ring', waarbij studie gedaan wordt naar alle vervoersvormen (auto, openbaar vervoer, fietsers) in de driehoek A1, A28 en A27 en op welke manier die verbeterd kunnen worden.

Voor Soest wordt subsidie verkregen voor de aanpassingen aan de Birkstraat, die in het voorjaar van 2008 worden uitgevoerd. Met name de oversteekbaarheid voor fietsers zal hier sterk verbeteren. Uit recente verkeerstellingen blijkt dat het grootste deel van de fietsers tussen Soest en Amersfoort van deze weg gebruik maakt.

De afstand tussen de komgrenzen van Amersfoort en Soest bedraagt ongeveer 2,5 km, waarmee de weg een belangrijke functie kan vervullen in de doelstelling om het fietsgebruik op de korte afstand te stimuleren. Andere projecten die volgend jaar verder worden uitgewerkt zijn aanpassingen aan de Bosstraat in Soest en de Banningstraat in Soesterberg.

In de rest van Eemland zijn de volgende deelprojecten uitgewerkt: bij Baarn/Eemnes de aanleg van een fietstunnel onder de A1. In Leusden de aanleg van fietsenstallingen bij openbaar vervoer-haltes en in Amersfoort uitbreiding van fietsparkeren bij het centraal station, verbetering van bewegwijzering naar de binnenstad en het proefproject voor een fietstransferium op invalswegen van de stad.

.