Waterschap Roer & Overmaas


vissen in de Roer

Onder water kijken naar vissen in de Roer

Waterschap Roer en Overmaas bouwt bezoekersruimte in Roermond

kijkvenster_vistraproer.jpg (68 Kb) De bouw van de vistrap bij de ECI waterkrachtcentrale schiet goed op. Eind december moet de vistrap gereed zijn. Nieuw is dat in de toekomst er een bezoekersruimte komt met een kijkvenster onder water. Zo kunnen bezoekers de werking van de vistrap onder water aanschouwen en krijgen ze een kijkje in de wereld van de vissen in de Roer. Dit is onder andere uit het oogpunt van voorlichting en educatie een grote wens van het waterschap. De beleving van water en het leven in het water maken het werk en de taken van het waterschap aanschouwelijker en begrijpelijker. De bezoekersruimte is ook een trekpleister voor bezoekers die de stad Roermond aan doen. De bezoekersruimte en het kijkvenster zijn in aanbouw en zichtbaar. Het kijkvenster en andere voorzieningen zoals een systeem om te monitoren zijn straks ook bedoeld om (wetenschappelijk) onderzoek te doen. Voordat de ruimte in gebruik wordt genomen moet er nog wel het één en ander gebeuren., waaronder de inrichting en aankleding. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer het precies in gebruik wordt genomen. De eerste zorg is om de vistrap kwalitatief goed af te ronden. Verschillende instanties hebben een financiële bijdrage aan de bouw van dit bezoekerscentrum toegezegd. Ook de gemeente Roermond heeft positief gereageerd evenals de provincie Limburg, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Ontwikkelingsmaatschappij Roerdelta/Stienstra Nouville Ontwikkelaars, de Visstandbeheercommissie Roerdal en de Hengelsport Federatie Limburg.

Er valt heel wat te zien in de Roer. Met ruim veertig vissoorten is de Roer een van de sortenrijkste rivieren van Nederland. Aangetroffen vissoorten zijn o.a. paling, zalm, zeeforel, barbeel, kopvoorn, serpeling, rivierprik, beekprik en zeeprik. Een kijkje in de Roer kan voor toeristen, scholieren, omwonenden en deskundigen een leerzame en boeiende ervaring zijn.
( bytes) Het project herstel vismigratie Roer en de bouw van de vistrappen is een initiatief van het Waterschap Roer en Overmaas en wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Life-nature ter hoogte van een bedrag van ruim 1.220.000 euro.