Nederlandse huizenkoper vier duizend euro kwijt aan hypotheekadvies

02/11/2007 10:28



ProvisieOverzicht.nl



Provisie tussenpersonen openbaar via website

De Nederlandse huizenkoper is gemiddeld vier duizend euro kwijt aan het hypotheekadvies van zijn financieel tussenpersoon. Dat is de hoogte van de gemiddelde provisie die door een hypotheekaanbieder wordt uitgekeerd aan een tussenpersoon. De provisiegegevens van bijna alle hypotheekaanbieders in Nederland zijn eindelijk openbaar. Zij staan op de vandaag gelanceerde website ProvisieOverzicht.nl.

Uit het onderzoek blijkt dat de provisie bij een beleggingshypotheek van 300.000 euro kan oplopen tot meer dan zes duizend euro en bij een spaarhypotheek zelfs tot bijna zeven duizend euro. Bij een aflossingsvrije hypotheek worden lagere provisies uitgekeerd tot nog steeds meer dan twee duizend euro. Tussenpersonen zijn vanaf 2009 verplicht om hun beloning aan de klant te melden.

Paul Lefering van ProvisieOverzicht.nl: "Het heeft lang geduurd maar door deze website weet nu iedereen wat een tussenpersoon eigenlijk kost. Een vergoeding van vier duizend euro voor een paar adviesgesprekken en een fles champagne is wel heel erg veel. Want de klant betaalt uiteindelijk de rekening. Dan is het winst als hij weet hoeveel er aan hem wordt verdiend. Met die kennis kan hij gaan onderhandelen met zijn tussenpersoon."

Op de site ProvisieOverzicht.nl kan iedereen eenvoudig berekenen wat er wordt verdiend aan zijn hypotheek. Ook is er een overzicht van hypotheektussenpersonen die werken met vaste tarieven voor hun werkzaamheden. Het gemiddelde tarief hiervan ligt rond de 1500 euro. Dit levert de consument al snel een besparing op omdat hij de rest van de provisie terug krijgt. De verwachting is dat de groep tussenpersonen met vaste tarieven snel toe zal nemen.

ProvisieOverzicht.nl is een initiatief van DGN Publishers. DGN Publishers is een internetbedrijf dat sinds 2000 werkt aan het vergroten van transparantie via internet. Eerdere projecten waren o.a. DeGoedkoopsteNotaris.nl, ZorgKiezer.nl en FundaBedrijvengids.nl.





http://www.provisieoverzicht.nl