Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070803910

Vragen van de leden Heijnen en Kraneveldt-van der Veen (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveld- Vliegenthart, over de beëindiging van het vwo-bovenbouw-onderwijs in Grave. (Ingezonden
1 november 2007)


1
Bent u bekend met het feit dat op vrijdag 26 oktober 2007 de kortgedingrechter in Breda heeft uitgesproken dat de gedwongen verhuizing van 64 VWO-leerlingen van het Merletcollege van Grave naar Cuijk van de baan is en dat het onderwijs in het belang van de scholieren in Grave moet worden gecontinueerd? 1)


2
Hoe verhoudt zich deze uitspraak van de rechter tot uw antwoorden op vragen die wij op 18 september jl. hebben gesteld, met name het antwoord op vraag 2 en 4, waarin u stelt dat er geen toestemming voor het onderwijsaanbod in Grave is verleend en dat onderwijsaanbod op die locatie derhalve niet kan worden bekostigd?


3
In hoeverre staan de vigerende wet- en regelgeving inzake onderwijshuisvesting en de uitspraak van de rechter op gespannen voet met elkaar?


4
Bent u het eens met de uitspraak van de voorzitter van het verantwoordelijke schoolbestuur OMO dat "de rechter eigenlijk zegt dat we tegen de wet moeten handelen"? 2)


5
Gaat u alsnog handhaving van de onderwijswetgeving afdwingen via de bestuursrechter?


6
Wilt en kunt u meewerken aan een tussentijdse oplossing, waarbij, hangende eventuele nadere gerechtelijke procedures die heel lang kunnen gaan duren, de leerlingen voorlopig in Grave bekostigd onderwijs kunnen blijven volgen?


1) Zie ook Aanhangsel Handelingen nr. 207, vergaderjaar 2007-2008
2) De Gelderlander, 27 oktober 2007