Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070803900

Vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, over het gebruik van stereotype versterkend lesmateriaal in het speciaal basisonderwijs. (Ingezonden 1 november 2007)


1
Klopt het bericht 1) dat in het Nederlandse speciaal basisonderwijs gebruik gemaakt wordt van leeropdrachten, waarbij leerlingen geconfronteerd worden met een afbeelding van een man met een bot door zijn haar en oorringen in die aangeduid wordt als `neger'?


2
Is het waar dat de school in kwestie dit materiaal gebruikt omdat ze het, in de bewoordingen van de desbetreffende schoolleiding, moeten doen met het oude materiaal dat voorhanden is? Kunt u aangeven hoeveel scholen dit gewraakte materiaal gebruiken in het onderwijscurriculum? Zijn er vergelijkbare onderwijsmaterialen in omloop?


3
Deelt u de mening dat dergelijke afbeeldingen ongeschikt zijn voor het gebruik in onderwijssituaties omdat zij gebaseerd zijn op volstrekt verouderde en naar huidige maatstaven onacceptabele vooroordelen? Zo ja, welke maatregelen neemt u op korte termijn om te voorkomen dat dit materiaal nog in onderwijssituaties gebruikt wordt en bent u bereid om zo snel mogelijk voor vervangend onderwijsmateriaal te zorgen?


4
Is onderzocht in welke mate, in het Nederlandse onderwijs gebruik wordt gemaakt van lesmateriaal dat stereotypen versterkt? Bent u bereid hier onderzoek naar te laten verrichten? Zo neen, waarom niet?


1) `Zwarte piet = neger', Nieuwe Revu, 24 oktober 2007