Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070803830

Vragen van het lid De Rooij (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over het bericht dat VMBO-leerlingen zonder diploma de school verlaten óf naar een lager niveau worden doorverwezen. (Ingezonden 1 november 2007)


1
Wat is uw oordeel over het bericht dat elk jaar tenminste 2300 leerlingen zonder diploma het VMBO verlaten en nog eens duizenden leerlingen naar een lager niveau worden doorverwezen, als gevolg van de maximale schooltermijn van vijf jaar? 1)


2
Deelt u de mening dat het aantal voortijdig schoolverlaters verlaagd kan worden door VMBO- leerlingen meer tijd te geven voor hun opleiding? Zo neen, waarom niet?


3
Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat leerlingen als gevolg van de vijfjaarsregeling worden doorverwezen naar een lager niveau? Zo neen, hoe kunt u dit verenigen met uw streven naar meer hoger opgeleiden?


4
Vindt u het terecht dat havo/vwo leerlingen vijf jaar de tijd krijgen voor de driejarige onderbouw, waarmee zij dus één jaar meer hebben dan VMBO-leerlingen die vijf jaar krijgen voor een vierjarige opleiding?


5
Bent u bereid te onderzoeken, van hoeveel leerlingen de schoolloopbaan wordt beïnvloed door de wettelijke termijn van vijf jaar?


6
Wilt u overwegen om VMBO-leerlingen een jaar extra de tijd te geven (bovenop de vijf jaar) om hun opleiding af te ronden? Zo ja, wanneer gaat u dat mogelijk maken? Zo neen, hoe gaat u voorkomen dat leerlingen uitsluitend vanwege tijdgebrek zonder diploma de school verlaten of naar een lager niveau worden doorverwezen?


1) Trouw, 27 oktober 2007 en 29 oktober 2007