Staatssecretaris Dijksma: '16.000 opvangplaatsen erbij'

vrijdag 02 november 2007

Door versoepeling van de subsidieregels komen er in 2008 niet 8.000, maar 16.000 plaatsen bij voor buitenschoolse opvang. Driekwart van de kinderen die nu nog op een wachtlijst staan heeft volgend jaar een plek.

Staatssecretaris Sharon Dijksma.

Staatssecretaris Dijksma - die 29 miljoen beschikbaar heeft voor het wegwerken van de wachtlijsten - wil de middelen per kindplaats en niet meer per accommodatie toekennen. De wijziging van de Stimuleringsregel uitbreiding capaciteit buitenschoolse opvang betekent dat onderwijs en opvang voortaan geld kunnen aanvragen voor bestaande locaties, zoals leegstaande klaslokalen, noodketen (bso-boxen) of scoutingaccomodaties. Tijdens een commissievergadering benadrukte Dijkma dat deze voorzieningen wel aan de kwaliteitseisen voor de kinderopvang moeten voldoen.
Hoewel het aantal opvangplaatsen het afgelopen jaar al met 35.000 is gegroeid, staan er nog 20.000 kinderen op een wachtlijst. Wanneer de staatssecretaris haar doelstelling haalt, zijn dat er volgend voorjaar nog maar 4.000. Aan het eind van dit jaar maakt naar schatting bijna 15 procent van het aantal schoolgaande kinderen gebruik van de opvang.

Dijksma weigert een datum te noemen waarop de wachtlijsten helemaal verdwenen moeten zijn, mede omdat volgens haar de scholen verantwoordelijk zijn het realiseren van opvangplaatsen. De staatssecretaris begint een campagne om ouders te stimuleren meer gebruik te maken van vrije plekken in de opvangvoorzieningen op woensdagen en vrijdagen. Ze heeft de Kamer verder toegezegd dat er uitgebreid onderzoek komt naar de regelgeving rond de huisvesting in de Wet op het Primair Onderwijs. Verder krijgen gemeenten eenmalig 5 miljoen via het Gemeentefonds. Begin 2008 publiceert het ministerie van Onderwijs een geactualiseerd overzicht van de wachtlijsten voor de buitenschoolse opvang. In december komt er een brief over de Brede School, waarin ook aandacht is voor de bso.