Ingezonden persbericht

FOTOTENTOONSTELLING "DONKERE PALISSADEN" in muZEEum

Vanaf 2 november 2007 zijn unieke foto's te zien van Pauline van Lynden van de houten paalhoofden die al vijfhonderd jaar de Zeeuwse kust tegen de zee beschermen

()

Het Zeeuws maritiem muZEEum te Vlissingen toont vanaf 2 november foto's van fotografe Pauline van Lynden, getiteld Donkere Palissaden. In deze tentoonstelling zijn bijzondere foto's te zien van de houten paalhoofden te zien die Zeeland al vijfhonderd jaar beschermen tegen de zee.
Deze zwarte palissaden, zoals de dichter Jan Prins ze noemde, getuigen van een lange geschiedenis van vallen en opstaan in de strijd van de mens tegen het water.
Deze paalhoofden zijn door de provincie Zeeland tot monument verklaard en zijn een van de elementen in het landschap die de identiteit van Zeeland bepalen. Aandacht voor dit onderdeel van de Zeeuws maritieme geschiedenis past dan ook in het beleid van het muZEEum. Naast het historisch belang eet Pauline van Lynden aan te tonen dat visueel deze paalhoofden zeer bijzonder zijn en laat de bezoeker op een andere manier naar deze typisch Zeeuwse "donkere palissaden" kijken.

Deze tentoonstelling start tegelijk met het verschijnen van het rijk geĂŻllustreerde en schitterend vormgegeven gelijknamige boek van Pauline Van Lynden. Naast haar uitvoerige historische onderzoek, waarover zij in dit 300 pagina's tellende boek vertelt, maakte Pauline van Lynden rond de Walcherse paalhoofden talloze foto's, in alle seizoenen en allerlei omstandigheden, volgend in een lange traditie van kunstenaars op dit strand.

Vanuit een persoonlijk oogpunt wordt het bijzondere karakter van deze kust beschreven, doorweven met aan het strand geschreven dagboeknotities en schetsen van Van Lyndens ontmoetingen met mensen wier dagelijks leven nauw met de zee verbonden is, en ingaand op het gevecht tegen kusterosie nu en in de toekomst.
Pauline van Lynden werd in Parijs geboren in een familie van diplomaten en kunstenaars, met een Nederlandse vader en een Franse moeder. Na haar studie politieke wetenschappen aan de Katholieke Universiteit van Leuven, vestigde zij zich in 1970 in Nederland, waar zij trouwde en twee kinderen grootbracht. Zij was jarenlang kunstboekbinder en volgde ook een opleiding tot kunstschilder. Zij publiceerde in 2003 het zeer succesvolle Rajasthan, dat in vier talen verscheen.

Het Boek Donkere Palissaden wordt uitgegeven door Stichting Visual Legacy
info@visual-legacy.com
()

Het muZEEum is het hele jaar geopend van:
Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muzeeum.nl.

Oktober 2007