Vereniging Milieudefensie

Campagne tegen nieuwe bedrijventerreinen

Protestbord tegen aanleg Waalboss

Amsterdam, 26 oktober 2007 - Op vrijdag 2 november plaatst Milieudefensie samen met het platform tegen Waalboss een protestbord tegen de aanleg van bedrijventerreinen Waalboss in het coulisselandschap bij Heesch. Statenlid Aloysia Jette (Brabantse Partij) zal het protetsbord onthullen. Na de onthulling worden door actievoerders huis-aan-huis actiekranten verspreid. De actie is onderdeel van de landelijke campagne 'Spaar het landschap, recycle de ruimte' van Milieudefensie. De milieuorganisatie wil dat er een einde komt aan de wildgroei van nieuwe bedrijventerreinen ten koste van het Nederlandse landschap.

In de campagne staan dertig bedreigde landschappen centraal, waaronder het coulisselandschap bij Heesch waar bedrijventerrein Waalboss is gepland. In al deze gebieden wordt een protestbord geplaatst en huis-aan-huis actiekranten verspreid. Hierin zit een oproep aan regering en parlement om een einde te maken aan de onnodige aantasting van het Nederlandse landschap door de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen.

De nieuwe bedrijventerreinen zijn helemaal niet nodig. Op dit moment is er in Nederland nog 9.000 hectare bedrijventerrein beschikbaar. Bovendien is een derde van de bestaande bedrijventerreinen (28.000 hectare) verouderd. Veel panden en kavels op deze terreinen staan leeg. Door deze op te knappen en de ruimte efficiënter te benutten is er voor de komende tien jaar voldoende ruimte beschikbaar.

Milieudefensie roept kabinet en parlement daarom op tot een tijdelijke stop op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen en de instelling van een herstructureringsfonds voor het opknappen van bestaande bedrijventerreinen.

Wat: Onthulling protestbord tegen bedrijventerrein Waalboss bij Heesch door Statenlid Aloysia Jette (Brabantse Partij) met optreden van Ad van Schijndel (dorpsdichter Bernheze) Wie: Milieudefensie en platform tegen Waalboss Waar: kruising Weerscheut/Bosschebaan, gemeente Maasdonk bij onderdoorgang A59 Wanneer: Vrijdag 2 november, 11.00 uur - 12.00 uur

De gemeenten Bernheze en Maasdonk willen in het coulisselandschap bij Heesch het 117 hectare grote bedrijventerrein Waalboss aanleggen. Momenteel wordt er een milieueffectrapportage (MER) verricht. Volgens Milieudefensie en het platform tegen Waalboss is dit bedrijventerrein niet nodig. Ook in noordoost Brabant zijn veel van de bestaande bedrijventerreinen verouderd. Door deze op te knappen en beter te benutten kan het open landschap bij Heesch worden gespaard.