Abvakabo FNV bezoekt vakbonden en Artsen Zonder Grenzen in Zimbabwe

29/10/2007 14:41



FNV Vakcentrale



Op vrijdag 2 november brengt Edith Snoey, voorzitter van vakbond Abvakabo FNV, een cheque van meer dan 32.000 euro naar een kliniek van Artsen Zonder Grenzen in Zimbabwe. Snoey is een week in Zimbabwe om de vakcentrale ZCTU en vakbonden voor overheid en zorg te bezoeken. Abvakabo FNV ondersteunt de bonden, die onder zware omstandigheden functioneren, met geld zodat zij hun werk kunnen doen.

Edith Snoey grijpt haar werkbezoek in Zimbabwe aan om de kliniek voor hiv-patiënten van Artsen Zonder Grenzen in Epworth, vlakbij Harare, te bezoeken. Zij overhandigt daar een cheque van 32.730 euro. Dit geld is ingezameld door leden van Abvakabo FNV. Zij hebben hun ledenwerfpremie, 7.50 euro per geworven lid, ter beschikking gesteld aan Artsen Zonder Grenzen.

De delegatie van Abvakabo FNV bezoekt Zimbabwe van 28 oktober tot en met 2 november. Op het programma staan vooral bezoeken aan vakbonden in Zimbabwe. Het gaat om vakcentrale ZCTU (voorzitter Lovemore Matombo) en de bonden Zina (zorg), PSA (Rijksoverheid), CASWUZ (Post/Telecom) en ZUCWU (lokale overheid). Abvakabo FNV ondersteunt deze bonden met kantoorfaciliteiten, zoals computers en faxen. Ook sponsort de bond scholingsprojecten om kaderleden van de Zimbabwaanse bonden te trainen. Vakbonden, en vooral die de ZCTU en aangesloten bonden, worden door de Zimbabwaanse overheid gezien als oppositie. Zij worden dan ook veel tegengewerkt. Reden voor Abvakabo FNV hen te steunen bij het vakbondswerk, binnen de mogelijkheden die de bond heeft.