Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Stadhuis is 2 november weer op en top Nimweegs.
9e Nimweegs Dictee mò je meemaoke

Al mot ik krupe, Keiser Käörel, Mariken, De Stefeskerrek, Fierdaogse en de Waol. Allemaol Nimwegen eiges. De Wolfskuul, mäör oek de Kwakkeberreg, de Stikke Heselstraot en Swaonefeld. Nuile en Ennisee, 't Heurt 'r allemaol bij. Bij die oudste stad fan 't land, te noordelijk um suid te sien, te suidelijk um noord te sien. En mè 'n taol die deur sommige as 'n spraokgebrek wurdt betiteld. 't Is, segge se, nie um aon te heure. En 'n criem om te sriefe of so te lese.

Maar een keer per jaar is het Nimweegs 'bon ton'. En dat is tijdens het inmiddels traditionele Nimweegs Dictee. Dan is het Nimweegs weer te horen in het stadhuis. Dit jaar zal dat zijn op vrijdag 2 november als in de Raadzaal voor de negende keer het dictee wordt gehouden. Het dictee dat geen dictee is, maar meer een vertaaloefening. In een smeuïge Nimweegs tekst staan 25 woorden of uitdrukkingen die vertaald moeten worden in het ABN. Die woorden zijn ontleend aan het woordenboek van het Nijmeegs dialect 'Kie(k) däör, wà räör' van Van Hout, Roelofs en Van Stijn, een uitgave van selexyz dekker v.d. vegt. De winnaar gaat er van door met de Graodus van Nimwegenbokaal die burgemeester Thom de Graaf zal uitreiken.
Lionsclub Nijmegen-Keizer Karelstad organiseert traditiegetrouw deze avond, waar om 19.30 uur de koffie klaar staat. De tekst is van de hand van Jan Roelofs, die het dictee ook 'feurleest'. Leo van Stijns 'Nimweegs Soaptheater' zorgt voor een luisterrijk intermezzo en prof. Roeland van Hout vertelt kort iets over het Nimweegs.
Toegangsbuttons zijn uitsluitend te bestellen via e-mail nimweegsdictee@delindenberg.com en worden dan met rekening opgestuurd (vergeet niet uw postadres te vermelden). De toegangsprijs is E 12,50 p.p.(incl. koffie, drankje en hapje en de Nimweegs Dictee 2007-pen).
_____________________________________________
Einde bericht.