Lancering grootste zoekmachine woordenboek ter wereld


EINDHOVEN, 20071102 -- Vandaag is het grootste woordenboek ter wereld gelanceerd dat specifiek over het onderwerp zoekmachines en Google gaat. Op www.jeroen.com/woordenboek/ worden meer dan 850 woorden zeer uitgebreid uitgelegd met achtergrondinformatie, de geschiedenis en ook kritiek.

Aan het woordenboek is gedurende meer dan een jaar door in totaal 12 mensen gewerkt.


Sectie Google woordenboek; uitgebreider dan wikipedia!

Alleen al het Google onderdeel van het woordenboek is minstens 2 tot 3 keer uitgebreider dan de Google rubriek in 's werelds grootste online woordenboek Wikipedia. Er wordt geprobeerd niet alleen op kwantiteit te werken, maar ook op kwaliteit. Zo wordt er veel achtergrond informatie gegeven met veel feiten, weetjes, controverse en tips.


Speciale subrubrieken humor, mensen en bedrijven

Het woordenboek bevat allerlei kruisbestuivingen. Zo kun je zoeken naar alle mensen die de afgelopen 15 jaar een stempel hebben gedrukt op de ontwikkeling van de zoekmachines.

Verder is er een verkorte woordenlijst aan het woordenboek toegevoegd. Wanneer je in een alfabetische lijst op "toon korte uitleg" klikt, dan krijg je de woorden met in 1 zin kort uitgelegd wat het woord betekent. Je kunt dan weer verder klikken naar de veel uitgebreidere pagina.


Ter ere van 10 jaar Jeroen.com

Het woordenboek is gelanceerd ter viering van het 10 jarig bestaan van het domein Jeroen.com. De bedoeling is het als cadeau aan te bieden aan de internet gemeenschap. Op Jeroen.com staan al ruim 4500 pagina's met achtergrond informatie over zoekmachines en het internet.


Lancering 14 Google Startpagina's

Tegelijkertijd met de lancering van het zoekmachine woordenboek zullen er de komende weken ook 14 nieuwe startpagina's over Google worden gelanceerd met in totaal meer dan 3000 links over Google. Daarmee komt het netwerk op Google.startpagina.nl op 32 dochters met in totaal ruim 6000 links. Ook dit is een cadeautje ter ere van 10 jaar Jeroen.com.


Op zoek naar een uitgever

Tijdens het vullen van het woordenboek kwam het idee naar boven om op termijn te zoeken naar een uitgever om het grootste zoekmachine woordenboek ook op print uit te geven.


Jeroen van de Wiel - Zoekmachine kenner sinds 1997 - over het woordenboek: "In feite is het hele woordenboek project gigantisch uit de hand gelopen. In eerste instantie wilden we een woordenboek met 200 woorden met een korte omschrijving bouwen. Toen we eenmaal bezig waren wilden we meer. We wilden beter zijn dan Wikipedia in ons vakgebied."

Zijn we geslaagd? Jeroen van de Wiel: "I'm feeling lucky!".

www.jeroen.com/woordenboek/i'm_feeling_lucky

Kijk verder op:

www.jeroen.com/woordenboek/


Enkele statistische gegevens over het woordenboek:

* Het woordenboek bevat meer dan 850 woorden.
* Alleen het Google gedeelte bevat al 176 woorden.
* De geschiedenis van het internet, inclusief beursgangen en lanceringen, wordt vanaf 1938 in detail uitgewerkt.
* Er zijn 60 zoekmachines omschreven. De vele specialistische nieuws, kaarten, afbeeldingen, blog, desktop, etc. zoekmachines zijn hierbij nog niet meegeteld.
* Van 32 zoekmachine gerelateerde domeinen zijn er geen geheimen meer.
* 102 afkortingen worden in detail uitgelegd.


En verder:

* Er zijn in totaal meer dan 5.074 interne koppelingen in het woordenboek aangemaakt.
* De database bevat maar liefst 110.151 woorden in alle omschrijvingen.