5 dichters en 2 filmmakers zoeken de grens tussen poëzie en popcultuur


AMSTERDAM EN NIJMEGEN, 20071023 -- "Poëzie is, onder andere, ook muziek, is alle zintuigen gebruiken", schrijft Saskia de Jong, een van de 5 dichters geportretteerd in Dichter op Dichter!, een verzameling van 4 korte films gemaakt door regisseurs Remco Veenbrink en Claudia Lisboa. Op vrijdag, 2 november, worden de films vertoond in Cinema Balie in Amsterdam. Alle geportretteerde dichters - Saskia de Jong, Els Moors,Tsead Bruinja en de Woorddansers - presenteren dan ook live hun gedichten. De films worden ook vertoond in het Wintertuinfestival in Nijmegen op 30 november en 1 december.

Dichter op Dichter! brengt het werk van hedendaagse Nederlandse en Vlaamse dichters op een niet alledaagse manier onder de aandacht. In een formaat van poëtische videoclips, laten de films zien hoe poëzie aanwezig is in het dagelijks leven. Kunst en zelfexpressie krijgen de ruimte om te tonen dat iets verfijnds zoals poëzie helemaal niet zo breekbaar hoeft te zijn en dat de wereld van de poëzie niet alleen iets voor insiders is.

Het project Dichter op Dichter! is zowel bedoeld om de `MTV-generatie' geïnteresseerd te krijgen in poëzie als ook om een eigentijdse interpretatie te geven aan hoe poëzie gepresenteerd kan worden. De gedichten zijn ondersteund door speciaal daarvoor geschreven muziek, waarin ook de grens met rapmuziek bewust is opgezocht.

Naast een voordracht uit eigen werk toont de dichter op een nuchtere mannier het poëtische in het alledaagse. Zijn of haar leefomgeving, huis, stad, natuur vormt een stilistische achtergrond.

De verzameling filmische portretten van de dichters Saskia de Jong, Els Moors, Tsead Bruinja en de Woorddansers - allen met een succesvolle debuutbundel - is door Stichting de Wintertuin op DVD uitgebracht met financiële ondersteuning van het ThuisKopie Fonds en de Stichting Lezen. De DVD's worden aangeboden aan bibliotheken en aan middelbaren scholen in Nederland om als bijzonder materiaal te gebruiken voor literatuurlessen.

Jongeren zijn steeds meer beeldgericht en halen informatie in toenemende mate van de televisie en het internet. In hun dagelijks leven komen ze weinig in aanraking met poëzie. Op het moment dat ze daarmee op een frisse manier in contact komen, ontdekken ze dat poëzie verrassend leuk kan zijn.



* Op vrijdag, 2 november, worden de 4 films vertoond in De Balie. Alle geportretteerde dichters - Saskia de Jong, Els Moors,Tsead Bruinja en de Woorddansers - geven dan ook een korte presentatie van hun gedichten.
Na afloop, Q&A met de dichters en filmmakers.

Vrijdag 2 november 2007 - 20:30 uur
De Balie - Amsterdam
Entree: ¤ 7,- ¤ 5,- (met korting)

Cinema Balie
Kleine- Gartmanplantsoen 10
1017 RR AMSTERDAM
Reserveren; De Balie 020-5535100
(openingstijden kassa: op werkdagen van 17;00 uur t/m 21:00uur. Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website ww.debalie.nl/agenda)


* De films worden ook vertoond in het Wintertuinfestival in Nijmegen op 30 november en 1 december.

Lindenbergtheater
Ridderstraat 23
NIJMEGEN
www.wintertuin.nl





Project Dichter op Dichter