Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 340 HZ
Datum: 5 november 2007

Noordelijke overheden werken aan schoon water

De gezamenlijke noordelijke overheden hebben een stap gezet op weg naar schoner water. Afgelopen vrijdag 2 november hebben de noordelijke waterschappen, gemeenten en provincies de Adviesnota Kaderrichtlijn Water (KRW) ontvangen. Zij worden daarmee in de gelegenheid gesteld hun reactie op de adviesnota te geven. Op basis van de reacties wordt de definitieve beslisnota opgesteld.

In de Adviesnota Kaderrichtlijn Water staan voorstellen om de waterkwaliteit in Noord-Nederland te verbeteren, mogelijke maatregelen om dat te bereiken en de kosten die daarmee gemoeid zijn. Diverse gebiedsgroepen van belanghebbenden hebben onder leiding van de waterschappen de doelen en maatregelen besproken die in de adviesnota staan. Daarmee is een breed draagvlak gecreëerd.

In grote lijnen zet de adviesnota in op voortzetting van het huidige beleid met een kleine kop erop. De belangrijkste accenten daarin zijn het verbeteren van de inrichting van oevers en het aanleggen van vispassages bij gemalen stuwen en sluizen. Samen met alle andere geplande maatregelen moeten die ingrepen de Friese meren, beken en kanalen gezonder, helderder en aantrekkelijker maken.

De waterschappen gemeenten en provincies hebben tot 21 januari de tijd om hun reactie op de Adviesnota KRW kenbaar te maken. Het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân bespreekt het in de collegevergadering van dinsdag 6 november.


---- --