Gemeente Groningen

Keywords: nieuws, stadsberichten

Gemeente helpt al meer dan tweehonderd `illegalen' met verblijfspas Sinds de inwerkingtreding van de Pardonregeling in juni hebben ruim tweehonderd mensen zich met een verblijfsvergunning bij de gemeente Groningen gemeld.

De gemeente probeert samen met organisaties als de woningcorporaties, Humanitas en welzijnsinstelling MJD deze groep van zogeheten `pardonisten' op te vangen, begeleiden en helpen bij het inburgeren. De gemeente regelt uitkeringen en probeert hen aan werk te helpen.

Bijstandsuitkering
Verder helpt de gemeente bij onder meer het inschrijven als woningzoekende en het regelen van een ziektekostenverzekering. Inmiddels hebben zo'n zeventig personen met een verblijfpas een bijstandsuitkering gekregen. Zo'n zestig aanvragen zijn nog in behandeling.

Tachtig aanvragen
De corporaties stellen woonruimte ter beschikking. Dat zijn ze ook verplicht. Het ministerie van Justitie heeft de gemeente Groningen en de corporaties opgedragen om voor het einde van dit jaar 53 huishoudens met mensen die onder de Pardonregeling vallen te huisvesten. Er zijn bijna tachtig aanvragen voor huisvesting gedaan. Daarbij gaat het om 180 personen. Tachtig daarvan verblijven nu nog niet in Groningen.

Noodopvang
De meeste mensen met een verblijfsvergunning hebben in enige vorm al wel een dak boven hun hoofd. Voorrang bij het vinden van een huis krijgen gezinnen die nu te klein wonen of mensen die in de noodopvang zitten. Humanitas richt met MJD een steunpunt in waar `pardonisten' terecht kunnen voor hulpverlening en cursussen. Te denk valt aan een cursus budgetteren en een cursus wegwijs maken in regelingen en voorzieningen.

Albayrak
De extra hulp voor de groep mensen die onder de Pardonregeling vallen duurt twee jaar. Dan moet deze groep in normale huizen wonen. Dat hebben de Nederlandse gemeenten met staatssecretaris Albayrak van Justitie afgesproken. De Pardonregeling geldt voor illegalen die voor april 2001 asiel hebben aangevraagd, dat niet hebben gekregen maar nog steeds in Nederland wonen. Zij moeten kunnen bewijzen dat ze vorig jaar hier nog waren.