Gemeente Deventer

Nieuw stadskantoor trekt bedrijvigheid aan

De komst van het nieuwe stadskantoor met bibliotheek zorgt voor bedrijvigheid naar dit deel van het centrum. Niet alleen huisvest het `Huis van Deventer' straks het gehele ambtelijke apparaat van de gemeente, bovendien komen er dagelijks talloze bezoekers - inwoners en toeristen.

Mensen die eten, drinken, shoppen, recreëren. Zij zullen geneigd zijn dit te doen in het winkel- en horecagebied rondom het stadskantoor. Wat betekent de komst van het `Huis van Deventer' voor het zuidelijk deel van de binnenstad?

Opknapbeurten
De Deventer binnenstad en het historische Bergkwartier hebben in de afgelopen decennia omvangrijke opknapbeurten ondergaan. De herinrichting van het kernwinkelgebied en omgeving is inmiddels voltooid, de Grachtengordel om de binnenstad is zo goed als gereed en de Boreel staat op het punt van voltooiing.

Aantrekkelijk centrum
Dankzij de opknapbeurten wordt ons aantrekkelijke centrum nog aantrekkelijker.
Alleen het zuidelijk deel van de binnenstad is achtergebleven bij deze ontwikkelingen. In 2004 is daarom begonnen met maatschappelijke en politieke discussies over de ontwikkeling van dit stadsgebied. Naast het plan om de IJssel meer bij de stad te betrekken en de wens om autovrije pleinen te realiseren, werd de bouw van een nieuw stadskantoor met een openbare bibliotheek in dit deel van het centrum gezien als een goede stimulans voor vele andere ontwikkelingen.

Balans
Het stadskantoor moet een economische impuls geven aan het deel rond het Grote Kerkhof en de Nieuwe Markt en daarmee zorgen voor een betere balans in de reuring van de binnenstad. Ad van Wezenbeek, voorzitter van de Stichting Deventer Binnenstadsmanagement vertelt: "We verwachten dat het stadkantoor en de nieuwe bibliotheek zeker zorgen voor meer bedrijvigheid in dit deel van de stad.

Middenstand en horeca kunnen daar van profiteren. Wel hebben we onze twijfels over de parkeeroplossing zoals die in het huidige ontwerp is opgenomen." De adviesraad voor de binnenstad heeft het college van burgemeester en wethouders geadviseerd om nader onderzoek in te stellen naar de parkeersituatie in de binnenstad.

Foto Lange Bisschopstraat gezien vanaf locatie nieuw stadskantoor (c) Auke Pluim

Foto: Auke Pluim

Enthousiasme
Hoewel de meningen over het voorlopige ontwerp uiteenlopen, is een aantal ondernemers aan de Lange Bisschopstraat en de Grote Poot (winkelstraten op steenworpafstand van het stadskantoor) enthousiast over het `Huis van Deventer'. "We zijn erg blij dat er aan deze kant van de stad iets gaat gebeuren," zegt Monique Sterenberg van Oil & Vinegar. "Veel mensen komen via de Boreel de stad binnen.

Met die kant van de stad kunnen we moeilijk concurreren." Sterenberg ziet winst voor het stadsdeel en natuurlijk haar eigen winkel. "Wij verkopen veel cadeaus. Ik denk dat de mensen die straks in het stadskantoor komen hier makkelijk even naar binnen glippen om iets te kopen."

Ook Hans Flierman van Jet's Tafelsfeer is blij met de komst van de nieuwbouw. "Dat de bibliotheek hier komt, vind ik echt een gouden zet", zegt hij. "Het bibliotheekpubliek is helemaal onze doelgroep. Daarnaast denk ik ook dat er nieuwe mensen naar deze kant van de stad zullen komen. Iedereen heeft het er altijd over hoe mooi de Brink is, maar laat ze maar eens naar de Grote Poot komen!"




Publicatiedatum: 2-11-2007

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 2 november 2007