Gemeente Den Haag

De Haagse raad heeft donderdag 1 november ingestemd met de voorstellen voor de begroting 2008, zoals door het college ingediend. Wel dienden de fracties moties en amendementen in om eigen wensen voor bestedingen van de gelden kenbaar te maken. Enkele daarvan werden unaniem aangenomen. Zoals de wens van de Haagse Stadspartij om onderzoek te doen naar het gratis verstrekken van afbreekbare hondenpoepzakjes.

Dit geldt ook voor de wens van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA om in een pilot de problematiek van afvalopslag en zwerfvuil te verminderen in de binnenstad. De wensen van de fracties liggen op diverse terreinen zoals milieu, bevordering van het gebruik van openbaar vervoer, cultuur, steun aan startende ondernemers, versterking van vrijwilligerswerk, veiligheid en integratie.

De raad gaf ook unaniem haar steun aan de wens van PvdA voor een flankerend beleid voor het Verkeerscirculatieplan. Dit geldt eveneens voor haar wens om het percentage minima dat gebruik maakt van voorziening bijzondere bijstand te verhogen. Ook steunde de meerderheid van de raad haar bij haar wens om voor 26.000,- de precario belasting voor woonboten evenredig aan Onroerende Zaakbelasting te laten lopen. Zij kreeg breed steun van de raad met haar wens voor het starten van een pilot voor gratis openbaar vervoer.

Een wens die op een meerderheid van de raad kon rekenen was onder meer: de verhoging van de ambitie ten aanzien van het aantal GFT- abonnementhouders, afkomstig van GroenLinks. Andere GroenLinks- wensen haalden eveneens een meerderheid. Dit geldt voor het verhogen van het budget om popcultuur te stimuleren. Ook vroeg zij om een verhoging van de startersfonds en de instelling van een microcredietfonds om meer steun te bieden aan startende ondernemers in de zogenaamde krachtwijken.

Diverse plannen van de CDA-fractie kregen brede steun van de raad. Zoals de handhaving van de huidige niveau van subsidie voor woonpunt wonen IKW. Zij wil tevens een online stagebank voor maatschappelijke stages. De wens om de capaciteit van de trams te vergroten door het verlengen van spitstrams kreeg eveneens de steun van de meerderheid.

De wens van D66 om ontmoetingen te stimuleren tussen ambassades en internationale organisaties met de Haagse burger kreeg steun van de meerderheid van de raad. Haar wens om de uitwerking van het Masterplan A4-Vlietzone tot 2010 uit te stellen kreeg alleen steun van een minderheid. Haar wens om vóór het kerstreces van 2007 uitgewerkte voorstellen over de afzonderlijke programmas van de stadsdelen op te stellen, kreeg geen steun van de raad.

De VVD- fractie kreeg unanieme steun van de raad met haar wens om 600.000,- te reserveren voor de aanpak van zwerfvuil en graffiti en nogmaals 600.000,- voor het professionaliseren van het ondernemersloket en de elektronische dienstverlening.

HSP wil onderzoek doen naar de bevordering van fietsgebruik door middel van het systeem Velib. Ook wil zij een Havennota met een integrale visie op de ontwikkeling van Haagse havens. Zij wordt bij deze twee wensen gesteund door de meerderheid van de raad. Zij had minder succes met haar wens om panden in de stationsbuurt te gebruiken voor culturele initiatieven.

De wens van de ChristenUnie-SGP- fractie voor verbetering in de schriftelijke dienstverlening van de gemeente werd gesteund door de hele raad. Ook haar wens om aanpassingen te doen op de Schokkerweg met het oog op de veiligheid van de weggebruiker werd door een meerderheid gedeeld.

De PPS- fractie wil voor 500.000,- een havenmeester aanstellen voor een periode van drie jaar en werd hierbij gesteund door de meerderheid van de raad. Minder succes had zij met haar wens om meer steun te bieden aan vrijwillige reddingbrigades en het uitzetten van een onderzoek voor de realisatie van een cultureel centrum aan de Dr.Lelykade te Scheveningen.

Islam Democraten wil aandacht voor veiligheid en vindt dat het aanbod van welzijnsorganisaties niet goed aansluit bij de wensen van jongeren. Wel is zij blij met de regierol die de gemeente heeft inzake het inburgeringtraject.

LPF wil onderzoek doen naar de besteding van subsidies en de concurrentie positie van ontvangende organisaties.

De wens van SP om zogenaamde vriendschapsscholen in te zetten tegen segregatie kreeg niet de steun van de meerderheid. Dit gold evenmin voor haar wens om 10.000.000 als bestemmingsreserve op te nemen voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Een samenvatting van deze vergadering is dinsdag 6 november. te zien op Den Haag TV (rond 13:00 uur) en op politiek.residentie.netl. De komende vergadering is voorzien op 8 november a.s. Die zal om 19:30 uur beginnen en eveneens live te volgen zijn op Den Haag TV en politiek.residentie.net.