SP: alleen ontwikkelingshulp voor armste landen

02 november 2007, Den Haag - Nederland moet haar ontwikkelingshulp meer richten op de allerarmste landen in de wereld. Dat stelt Tweede Kamerlid Ewout Irrgang (SP) vrijdag. Hij vindt het onterecht dat Zuid-Afrika wel directe hulp van Nederland krijgt en Sierra Leone niet. Zuid-Afrika is vierendertig keer rijker dan Sierra Leone.

Het plan is een van de in totaal 65 voorstellen voor een beter ontwikkelingsbeleid, die de SP volgende week aan de orde wil stellen bij de behandeling van de begroting voor Buitenlandse Zaken. Irrgang wil ook de Europese ontwikkelingshulp afschaffen. Volgens hem dient die vaak meer de belangen van Europese landen dan die van ontwikkelingslanden. De SP vindt dat Nederland rechtstreeks of via de Verenigde Naties hulp moet geven.

Verder wil de SP een einde maken aan de regel die ontwikkelingsorganisaties dwingt om een kwart van hun inkomsten uit giften of via sponsors binnen te halen. Dat zogenoemde medefinancieringsstelsel leidt tot hoge uitgaven voor reclame en andere pr om maar voor subsidie in aanmerking te komen, stelt Irrgang. "Dat geld kan beter aan ontwikkelingshulp zelf worden besteed.''