Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Mug toont temperatuurveranderingen in het verleden

2 november 2007

Sedimenten van Nederlandse meertjes zijn uitstekende klimaatarchieven. Dat tonen Utrechtse NWO-onderzoekers aan met studies naar fossiele larven van dansmuggen. Met de nieuwe onderzoeksmethode die zij ontwikkelden, kunnen temperaturen in het verleden worden gereconstrueerd. Volgens de wetenschappers kunnen zo zelfs de reactie van flora en fauna op toekomstige klimaatveranderingen beter worden voorspeld. Dat schrijven zij in het nieuwste nummer van de Quaternary Science Reviews.

Wie kent ze niet, de dansmuggen die in de zomer in zwermen picknicks verpesten of fietsers lastig vallen die langs een meertje rijden? Minder bekend is het feit dat fossiele dansmuggenlarven (chironomiden) uitstekende indicatoren zijn voor temperatuurveranderingen in het verleden. De verspreiding van dansmuggen is sterk afhankelijk van de zomertemperatuur. Resten van muggenlarven blijven goed bewaard in het sediment op de bodem van meren. Met deze fossielen kan de temperatuur in het verleden worden gereconstrueerd.

Een onderzoeksgroep van het Institute of Environmental Biology van de Universiteit Utrecht heeft nu deze nieuwe methode toegepast om de veranderingen van de temperatuur in Nederland aan het eind van de laatste ijstijd te reconstrueren. De onderzoekers hebben een sedimentkern gebruikt uit het Hijkermeer, een meertje vlakbij Hijken in de provincie Drenthe. Daaruit hebben ze onder meer fossiele dansmuggenlarven geanalyseerd en resten van planten.

Verandering in vegetatie
Tijdens deze periode van globale opwarming in Nederland bleken meerdere schommelingen in zomertemperatuur van 2 tot 3ºC op te treden. Dit ging gepaard met plotselinge, grote veranderingen in de regionale vegetatie.

De nieuwe methode is geschikt om temperaturen in het verleden te reconstrueren. Ook blijken sedimenten van Nederlandse meertjes uitstekende klimaatarchieven te zijn. Dit soort onderzoek geeft inzicht in de reactie van ecosystemen op klimaatveranderingen. Zo kunnen toekomstige verschuivingen van flora en fauna beter voorspeld worden.

Dit onderzoek werd gesubsidieerd door NWO-Aard-en Levenswetenschappen.

Mug toont temperatuurveranderingen in het verleden

Een fossiel hoofdje van een dansmuggenlarve.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

..............................

Noot voor de redactie,