Gemeente Rotterdam

Gisteren donderdag 1 november reikte burgemeester Opstelten voor de zesde keer het OOG voor Rotterdam uit. Deze jaarlijkse uitreiking vond plaats in een volle burgerzaal van het stadhuis. Dit jaar werden vier kandidaten in het zonnetje gezet, omdat zij bij hebben gedragen aan de veiligheid en leefbaarheid in hun omgeving. Daarnaast ontving een schoolklas het knipOOG.

Winnaars OOG voor Rotterdam

Fotografie: Karin Oppelland

Het OOG is bedoeld voor Rotterdammers die een bijdrage hebben geleverd aan de veiligheid en leefbaarheid van de stad. Rotterdammers dragen voor deze onderscheiding medeburgers voor. Dit jaar zijn er 47 kandidaten voorgedragen, waarvan 25 Rotterdammers zijn genomineerd. Uiteindelijk hebben 4 kandidaten het OOG ontvangen.

(van links naar rechts op de foto)
Marjon Verhoef ontving van de burgemeester als eerste het OOG voor Rotterdam. Zij zag dat een buschauffeur werd overvallen door drie jongens. Ze trilt van woede en het lukt haar daarom niet om 112 te bellen. In een impuls werpt ze zich tussen de buschauffeur en zijn belagers in en voorkomt zo erger. Intussen had iemand anders 112 gebeld en kon de politie de zaak verder oplossen.

Jannie Visser-Klooster werd voorgedragen door haar buurtagent en regisseur beheer in haar wijk. Mevrouw Visser (76) is actief in Sportdorp en is hulpverlener, jongerenwerker en bemiddelaar in één. Ze spreekt overlastgevende jongeren aan, organiseert lichtjesavonden, voetbaltoernooien, etc. Oma Visser is dan ook een begrip in Sportdorp, zij ontvangt als tweede kandidaat het OOG voor Rotterdam.

De derde kandidaat is Kim van Schaik. Zij zag begin dit jaar een aanranding en rende in pyjama de straat op om het slachtoffer in bescherming te nemen. Geschrokken door haar gegil, sloeg de dader op de vlucht. Kim rent achter de dader aan en uiteindelijk weten een aantal buurtbewoners de dader aan te houden. De dader is gearresteerd.

Als laatste ontvangt Burney Northam het OOG voor Rotterdam. Zijn aanmelder de buurtagent vindt hem de ogen en oren van de wijk. Burney zet zich in om zijn woonomgeving veilig en leefbaar te maken. Eén van de voorbeelden daarvan is dat hij kinderen in de buurt waarschuwde voor een kinderlokker. Daarnaast houdt hij de buurtagent op de hoogte van de gebeurtenissen in de wijk. Buurtbewoners komen bij hem langs voor raad en daad.

Iedereen woont graag in een veilige wijk. Burgers zoals Burney en de andere 25 genomineerden en 4 winnaars met oog voor wat er in hun buurt gebeurt, verdienen het OOG voor Rotterdam!

Jong geleerd is oud gedaan. Daarom wordt er ook jaarlijks een knipOOG uitgereikt aan een schoolklas die zich inzet voor de veiligheid en leefbaarheid van de stad. Dit jaar ging deze onderscheiding naar groep 5 en 6 van de Openbare basisschool De Barkentijn, locatie de Willaert. Deze school deed mee aan een architectuurproject en in dat kader ging ieder kind een deel van zijn eigen woonwijk schoonhouden samen met de politie, Roteb en Gemeentewerken. De kinderen vertelden in de klas wat ze hadden gedaan en leerden hoe ze elkaar en bewoners aan kunnen spreken op asociaal gedrag.

Bron: Directie Veiligheid, 02-11-2007