Kabinet stelt voor drempel CO2 uitstoot slurptaks eerder te verlagen

02/11/2007 16:33



Rai Vereniging



Het lijkt erop alsof het Kabinet twee nieuwe knoppen heeft gevonden om de gaten in de begroting te dichten, de drempel van de CO2 uitstoot aan de ene kant en het bedrag dat er boven die drempel per gram extra uitstoot CO2 betaald moet worden.

Deze ontwikkeling baart de branche zeer grote zorgen. De voorgestelde invoer van de slurptaks per 1 februari 2008 gaat door terwijl daar de verscherpte normen die pas op 1 januari 2009 van kracht zouden gaan per direct aan worden gekoppeld. Naast deze twee nieuwe kanten van de melkkoe, is de manier waarop het Kabinet omgaat met de vertegenwoordigers van de branche eveneens beneden alle peil. In een gesprek gistermiddag met staatssecretaris van Financiën de Jager is met geen woord gerept over de Nota van Wijziging die de staatssecretaris vanochtend aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Peter Janssen, directeur RAI Vereniging "Wij zijn zeer teleurgesteld in de manier waarop er met de branche omgegaan wordt. Het Kabinet kondigde in haar eerste 100 dagen aan dat zij beter zou luisteren naar de samenleving, blijkbaar maakt het bedrijfsleven daarvan geen deel uit." "De voorstellen die er door Rijdend Nederland gedaan zijn om op een andere manier minimaal dezelfde milieudoelstellingen te halen als het Kabinet voorstelt worden niet serieus meegenomen in de berichtgeving aan de Tweede Kamer". In de Nota naar aanleiding van het Verslag wordt met enige regelmaat aangegeven dat er constructief overleg met de branche heeft plaatsgevonden terwijl er absoluut niet serieus met onze voorstellen wordt omgegaan. "Het wachten is op een volgende draai aan de knoppen waardoor ook een groot gedeelte van de middenklasse auto's onder de normen van de slurptaks valt", aldus Janssen.

Rijdend Nederland zal maandag as. een petitie aanbieden aan Kamerleden waarin zij haar oplossingen nogmaals onder de aandacht van de volksvertegenwoordiging wil brengen.

Amsterdam, 2 november 2007





http://www.raivereniging.nl