NOC*NSF


Utrecht kandidaat-stad EJOF 2013

ARNHEM - NOC*NSF heeft zich, samen met gemeente Utrecht, provincie Utrecht en de Universiteit Utrecht, officieel kandidaat gesteld voor de organisatie van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) 2013. Een eerste concept van het bidboek wordt vandaag aangeboden aan het Europees Olympisch Comit. Ook Herning (Den), Genua (Ita) en Brno (Tsj) hebben aangekondigd zich kandidaat te stellen voor de organisatie van dit evenement. De definitieve verkiezing van de gaststad voor het EJOF 2013 vindt plaats in december 2008 tijdens de EOC General Assembly.

Het is niet de eerste keer dat NOC*NSF zich samen met Utrecht kandidaat stelt voor dit evenement. Vorig jaar december verloren zij nipt de verkiezing voor het EJOF 2011 van Trabzon (Tur). Desondanks hebben de samenwerkingspartners vertrouwen in een nieuw bid. Utrecht beschikt immers over uitstekende faciliteiten om 'compact games' aan te bieden. Alle accommodaties bevinden zich binnen een straal van 15 kilometer van elkaar. Bovendien beschikt Utrecht met de campus van University College en De Uithof over voldoende mogelijkheden om 3.300 jonge Europese talenten en hun begeleiders te huisvesten. Het EJOF in Utrecht zou plaats moeten vinden in derde week van juli 2013.

EJOF
Het EJOF is een multi-sportevenement voor jonge Europese topatleten - in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. Het evenement vindt plaats in een Olympische atmosfeer, inclusief opening- en sluitingsceremonie. Het programma van het EJOF bestaat uit 9 sporten: atletiek, basketbal, handbal, judo, tennis, turnen, volleybal en zwemmen (voor jongens en meisjes) n wielrennen (voor jongens).

De organisatie van een evenement als het EJOF in Nederland staat niet op zichzelf. Het past uitstekend in de ambitie om het sportklimaat in Nederland in 2016 op Olympisch niveau te brengen. Bovendien sluit het evenement heel goed aan bij de uitgangspunten van het topsport- en breedtesportbeleid van de gemeente Utrecht.

Utrecht
2013 is een bijzonder jaar voor de provincie en de stad Utrecht. In 1713 werd in de stad Utrecht de Vrede van Utrecht getekend: een belangrijke mijlpaal op weg naar vrede en samenwerking in Europa. 300 jaar na dato brengt het EJOF 2013 Europese landen, burgers en sporters opnieuw samen in deze stad voor een feest van verbroedering. De slogan van het EJOF 2013 in Utrecht luidt: Perform and celebrate together.

In de aanloop naar 2013 en tijdens het EJOF kan men zowel in de stad als de provincie Utrecht genieten van allerlei sportieve en culturele activiteiten. De culturele activiteiten passen in de ambitie van de stad Utrecht om in 2018 culturele hoofdstad van Europa te worden.

(2 november 2007)