Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070804160

Vragen van het lid Dézentjé Hamming-Bluemink (VVD) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart over de hoge uitval van allochtone studenten aan de PABO's. (Ingezonden 2 november 2007)


1
Bent u bekend met het artikel `Allochtone studenten verlaten massaal de pabo' in De Volkskrant 29 oktober 2007? 1)


2
In hoeverre kunt u onderschrijven dat allochtone studenten worden geweerd als stagiair bij christelijke scholen?


3
Kunt u een cijfermatig overzicht geven van het aantal allochtone studenten dat jaarlijks bij een christelijke school wordt geweerd?


4
Onderkent u dat sprake is van onvoldoende aansluiting tussen het MBO en het HBO, waardoor veel overstappers tussen de wal en het schip belanden? Waarom bestaat er geen gericht traject voor mbo-studenten die de overstap naar de pabo willen maken? Bent u bereid een dergelijk traject op te zetten?


5
Acht u het mogelijk dat allochtone studenten niet voor de pabo kiezen omdat zij zich er anders behandeld zouden voelen dan autochtone studenten? Wordt bij de pabo's vaker als oorzaak genoemd dat de allochtone student zich `anders' behandeld voelt dan bij andere studies?


6
Wat gaat u doen aan de verbetering van het imago van de pabo's als `diversiteitsvriendelijke' instellingen?


7
Bent u van mening dat het onderwijs gebaat is bij een evenwichtige man-vrouw-bezetting voor de klas? Wat gaat u ondernemen tegen de feminisering van het onderwijs?


1) de volkskrant, 29 oktober 2007