Maastricht Aachen Airport


Maastricht Aachen Airport kiest als eerste Nederlands vliegveld voor Siemens LED-verlichting

Den Haag, 2 november 2007, persbericht Siemens Airfields

Maastricht Aachen Airport kiest als eerste Nederlands vliegveld voor Siemens LED-verlichting

Goed zicht voor piloten op de landingsbaan

Maastricht Aachen Airport heeft Siemens Airfields de opdracht gegeven voor de levering van de nieuwste technologie op het gebied van Airfield Ground Lighting. Deze unieke en energiezuinige vorm van landingsbaanverlichting zorgt ervoor dat de piloten vanuit de verte in het donker goed de baan kunnen zien. Ook op de grond zijn de visuele indicaties veel duidelijker. LED-lampen branden ruim 100 keer langer dan de conventionele halogeenlampen. Hierdoor hoeft er minder onderhoud aan gepleegd te worden. Dit zorgt voor een optimale baanbeschikbaarheid, iets dat voor een druk vliegveld van groot belang is. Bovendien kan LED-verlichting tot 60% op het energieverbruik besparen. Maastricht Aachen Airport is het eerste vliegveld in Nederland dat met LED-verlichting gaat werken.

Het vliegveld is ruim twee jaar geleden begonnen met de renovatie en de opwaardering van de start/landingsbaan. Naast de aanleg van een stopway in het verlengde van de baan is de nieuwe landingsbaanverlichting een belangrijke stap in het renovatieproces. Jan Tindemans, CEO Maastricht Aachen Airport: Wij hechten als regionale luchthaven groot belang aan een moderne infrastructuur van hoge kwaliteit en duurzaamheid. Zo is er op de luchthaven het afgelopen jaar bijvoorbeeld al een zogeheten Instrumenten Landing Systeem (ILS CAT IIIb) geïnstalleerd, waardoor vliegtuigen ook in de slechtste weertypen kunnen landen. Daarnaast is de baan voorzien van een zogenaamde anti-skid toplaag voor een goede grip, die qua specificaties ruim boven de huidige normen scoort. Wij weten dat de LED verlichting van Siemens ruimschoots aan deze eisen voldoet. Met de installatie als eerste luchthaven van Nederland tonen wij wederom aan dat wij een leidende rol niet uit de weg te gaan.

De laatste stap in de renovatie van het vliegveld is het aanleggen van een zogenaamde keerlus voor vliegtuigen op de kop van baan 03. Vliegtuigen kunnen hier naartoe taxiën en aan het einde van de baan keren, om dan op te stijgen. Deze keerlus zal worden uitgevoerd met energiezuinige LED-verlichting. Jan Tindemans vervolgt: Naast de voordelen die dit product biedt op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid waren de energiezuinigheid en de daaruit voortvloeiende voordelen voor het milieu de doorslaggevende factoren. Bij de aanschaf van nieuwe systemen en materieel wegen milieuaspecten voor ons zwaar mee.

Jan Bos, hoofd van de afdeling Airfields van Siemens: LED-technologie is vanwege het energiezuinige karakter de toekomst voor milieubewuste luchthavens. Siemens heeft met deze gepatenteerde nieuwe technologie al wereldwijde ervaring en een groot aantal zeer tevreden gebruikers. De LED-armaturen voldoen natuurlijk aan de voor de daarvoor gestelde civiele en militaire normen. In de nabije toekomst zal ons aanbod worden uitgebreid met zogeheten hoge intensiteit LED-verlichting, zodat bijvoorbeeld ook de approach uitgevoerd kan worden met LED lampen. Daarnaast ontwikkelt Siemens Airfields, als totaaloplosser op gebied van vliegveldinstallaties, ook energiezuinige voedingen voor de baanverlichting.

De Siemens Groep in Nederland levert producten, systemen en diensten op vrijwel alle terreinen van de elektrotechniek en de elektronica. Naast de zakelijke markt bedient Siemens, veelal via de tussenhandel, ook de particuliere consument. Dit gebeurt met producten voor huishoudelijke toepassingen, verlichting en draadloze telefonie. Zakelijke afnemers vinden bij Siemens totaaloplossingen. Niet alleen voor energie, gezondheid, industrie en mobiliteit, maar ook voor veiligheid, communicatie en wonen en werken. Siemens is zowel infrastructuur- als serviceprovider. Ook voor diensten als projectmanagement, engineering, service of opleidingen kunnen klanten een beroep op Siemens doen. Behalve continuïteit en betrouwbaarheid levert de onderneming kwaliteit en innovatieve kracht binnen een mondiaal opererend kennisnetwerk. Alle inspanningen zijn er op gericht het hoge verwachtingsniveau van klanten dagelijks waar te maken.

Maastricht Aachen Airport is een regionale luchthaven in Zuid-Limburg, het hart van de Euregio Maas-Rijn. Gelegen aan een van de drukste verkeersknooppunten van Europa (A2/A76) heeft de luchthaven een groot marktgebied in Nederland, Duitsland en België. Binnen 1 uur reistijd wonen 6,9 miljoen mensen en zijn er ruim 250.000 bedrijven geregistreerd met een gezamenlijk BNP van 164 miljard Euro. Maastricht Aachen Airport is de enige geprivatiseerde luchthaven van Nederland maakt een sterke groei door op de gebieden passagiersvervoer, vrachtvervoer, vliegtuigonderhoud en vastgoed ontwikkeling en beheer.