Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Hurricane Noel zaait dood en verderf

02 november 2007 - Hurricane Noel, de dodelijkste van dit seizoen, wordt waarschijnlijk niet sterker maar wel groter. Noel trekt met winden van 130 km/uur in noordnoordoostelijke richting langs de Amerikaanse oostkust. Noel is daarmee een klasse 1 hurricane op de schaal van 5.

Noel teisterde deze week het Caribisch gebied met zware regen wat leidde tot overstromingen en modderstromen. Daarbij zijn in de Dominicaanse Republiek, Haïti en Jamaica zeker 115 mensen om het leven gekomen. Hurricane Dean, die eind augustus Martinique, St. Lucia, Dominica, Haïti, Jamaica en de Cayman Eilanden en het Mexicaanse vasteland trof kostte aan zeker 25 mensen het leven.

Noel is de vijftiende tropische storm in het opvallende rustige naseizoen en de vijfde uit de serie die de hurricanestatatus bereikte. Felix en Dean waren wat wind betreft met windsnelheden van 270 km/uur de zwaarste van het seizoen. Het hurricane-seizoen loopt gewoonlijk van juni tot en met november, maar soms ontstaan er ook later nog tropische stormen en een hurricane.

Naar verwachting trekt Noel door naar Nova Scotia waar de hurricane een krachtige extra-tropische cycloon wordt. In North Carolina en het oostelijke deel van New England worden neerslaghoeveelheden verwacht van 100 tot 150 mm. Eerder in de week, op 28 en 29 oktober leverde Noel op Haïti uitzonderlijk grote hoeveelheden op van 375 mm, dat is ongeveer de helft van de hoeveelheid die in ons land normaal in een heel jaar valt.

Actuele informatie onder Externe links.

---

Verwachte koers Noel (zie Externe links- NLR)
Eerste uitgave: 02-11-07