Senternovem


02-11-2007 | Zorgsector grote groeiers in energieverbruik

In 2040 is een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder, tegenover veertien procent in 2005. Dit leidt tot een forse stijging van het bouwvolume in de zorg. Tel daar de gestegen vraag naar koeling bij op en het zal duidelijk zijn waarom de sector van de verpleging- en verzorgingstehuizen één van de grotere stijgers is in de sector Utiliteitsbouw voor wat betreft energieverbruik. Dit was voor SenterNovem aanleiding om binnen het Kompas-programma het vizier opnieuw op deze sector te richten.

Bij een groot aantal zorginstellingen is in bestaande gebouwen veel te halen in termen van energiebesparing. Vooral met isolatie van vloeren en daken, dubbel glas, het terugwinnen van energie uit ventilatielucht, HR-ketels en energiezuinige verlichting is veel te winnen. Energiezuinige koeling door koudeopslag is ook een mogelijkheid. Het simpel beter af laten stellen van installaties kan vaak al leiden tot een enorme energiewinst en dus verlaging van kosten.

Op korte termijn start SenterNovem met de campagne `Slimme Energie', die zich onder meer zal richten op de verplegings-en verzorgingstehuizen. Inzet is facility-managers te wijzen maatregelen die een korte terugverdientijd hebben.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henk Waaldijk.